Eмисия новини
от 05.00 часа

Не е обсъждана номинация на Цацаров за шеф на КПКОНПИ

| обновено на 13.11.19 в 14:15
Снимка: БГНЕС

Седмица преди крайния срок, в Народното събрание все още не е внесена нито една кандидатура за нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. 

ГЕРБ не са обсъждали темата за бъдещ председател на КПКОНПИ. Това каза председателят на парламентарната група на партията Даниела Дариткова по повод медийни публикации, че главният прокурор Сотир Цацаров е фаворит за овакантения пост: 

„Срокът не е изтекъл, предстои, тогава ще можете да видите кои са предложените кандидати“.

Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид каза, че няма коментар по темата:

„От вас го чувам. Нека да внесат кандидатурата, да изтече срокът, да видим всички кандидатури“, каза той. На въпрос дали биха подкрепили такава кандидатура, добави: „Нека да стане факт кандидатурата, тогава да коментираме“.

По-рано днес председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Борис Ячев обяви, че до момента в Народното събрание нито е предлагано, нито е обсъждано настоящият главен прокурор Сотир Цацаров да бъде предложен за шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Ячев коментира в кулоарите на парламента, че до момента разговори между парламентарните групи за това не са водени:

„Поне аз не знам и не съм участвал в такива преговори. Доколкото знам, парламентарната група на „Обединени патриоти“ не е търсена нито за обсъждане на кандидатура за шеф на КПКОНПИ, нито за евентуална подкрепа на такава кандидатура. Все пак срокът е другата сряда. Мисля, че има време“.

По процедура, след като влезе тази номинация, има още 14-дневен срок, в който се проверяват документи. Като председател на комисия трябва да направя справка - запитване до Комисията по досиетата, евентуалните кандидати или кандидат, трябва да представи своя концепция.

Така че в рамките на тези две седмици има възможност да бъдат проведени консултации вътре в парламента между отделните партии, между отделните парламентарни групи за подкрепа или за неподкрепа“, обясни Ячев. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от