Eмисия новини
от 19.00 часа

Последно сбогом с композитора Кирил Илиевски

Снимка: Е. Нинова

На 13 ноември в 12 часа културната общественост на столицата ще се събере, за да отдаде последна почит към Кирил Илиевски - композитор и общественик. Поклонението ще се състои в храм „Света София”.

Кирил Илиевски е автор е на 3 балета, 1 оратория, 3 симфонии за голям симфоничен оркестър и други произведения за симфоничен, камерен и струнен оркестър, над 25 камерно-инструментални творби, сред които струнни квартети, сонати и пиеси за различни инструментални формации, около 60 песни за глас и пиано, за глас и струнен оркестър, хорови и детски песни, музика за духов оркестър и др. Създал е музика към филми, към над 50 радиотеатрални постановки, 5 театрални спектакъла и музикално-поетични рецитали, припомнят от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Творчеството му е отличено с Наградата на Министерство на културата на Република Словакия за цялостна дейност, във връзка с годината на Словашката музика (1997 г.). Като цигулар е носител на Трета награда от конкурс в Мидълзброу, Англия.

Кирил Илиевски е роден през 1955 г. Завършва Българската държавна консерватория (сега Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”) през 1982 г. със специалност цигулка в класа на Михаил Чиликов и доц. Боян Данаилов. Учи композиция при проф. Парашкев Хаджиев. Работи като оркестрант в Академичния симфоничен оркестър. Музикален редактор е в Българското национално радио и композитор към редакция “Радиотеатър” (1989 - 1993 г.). Директор на Българския културен институт в Братислава, Република Словакия (1995 - 2000 г.). От 2000 г. работи в дирекция „Култура“ на Столична община.

Поклон пред светлата му памет! 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от