Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Маджаров: Цените на недофинансираните клинични пътеки да се повишат с 18%

| обновено на 13.11.19 в 17:52
Д-р Иван Маджаров
Снимка: личен архив

Средно със 17-18 на сто да се повишат цените на клиничните пътеки, които са били досега най-недофинансирани, за да се стигне до реално облекчение в работата на медицинските специалисти и качествено здравеопазване. За това ще настояват от Българския лекарски съюз по време на преговорите по Националния рамков договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Председателят на съсловната организация доктор Иван Маджаров посочи: "Нашите изчисления показват, че могат да бъдат повишени цените на около 220 пътеки, които обхващат всички специалности".

От лекарския съюз настояват и над 32 на сто от приходите на болниците по здравна каса да се заделят за работни заплати, за да се гарантира, че висококвалифицираните лекари специалисти по здравни грижи ще получават добро заплащане. Ако към тях се включи и параклиничният персонал, увеличението трябва да е с 35 на сто. Заедно с тези две предложения, според лекарския съюз, добро качество на здравеопазването за догодина ще се постигне и ако се намалят с 10 на сто обемите от дейност, заложени в болничната помощ, което означава да се намалят хоспитализациите на година.

Според председателят на лекарския съюз д-р Иван Маджаров не може болниците да бъдат принуждавани да увеличават хоспитализациите, за да не бавят средства за заплати на персонала си.

Съсловната организация ще настоява и да отпадне 24-часовото разположение на личните лекари, като това трябва да бъде регламентирано чрез нормативни текстове. Освен това средствата от бюджета на здравната каса за извънболнична помощ трябва да бъдат увеличени с 18 милиона лева, за да се гарантира профилактиката и изследванията на гражданите. От лекарския съюз предлагат още да не се санкционират лекарите, ако надвишават броя на талоните за профилактични прегледи.

Друго искане на лекарския съюз е потребителската такса за деца да бъде изплащана на медиците по начина, по който се доплаща и таксата за пенсионерите - да се плаща 1 лев потребителска такса за преглед на децата при личните лекари, като държавата доплаща останалите 1,90 лева.

В интервю за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ д-р Маджаров обясни, че предлаганото от лекарския съюз увеличение на цените на клиничните пътеки е диференцирано, като за разчетите е използван британският опит:

„Ние приложихме един механизъм  - съотношение между отделните цени на пътеките от Великобритания, отнесени към България. Не разбира се в абсолютни стойности в лева, защото ние имаме доста по-ниски цени… И видяхме, че има доста пътеки, които са несправедливо оценени през годините“.

При някои клинични пътеки съсловната организация ще настоява за голямо повишение -  например до 40-50 на сто, за други -  за минимално повишение от няколко процента, обясни Иван Маджаров.

„По-важното е да стане ясно, че сме приложили принцип, който не обслужва една или друга специалност. Защото от много страни има съмнения, че всяка година се прилага малко изкривен метод за ценообразуване, в зависимост от това кой какво влияние има от специалностите в България“.

По отношение на средствата за извънболничната помощ д-р Маджаров обясни: „Сега предлагаме - както е било много години преди това, да се предвидят предварително 18 милиона от резерва на НЗОК,  ако е възможно,  и да се предназначат точно за завишение на тези, предвидени от бюджета плащания…. Ако това не е  възможно има вариант да се вземат  и малко от предложените пари за болниците".

Защото в извънболничната помощ се извършва една голяма част от профилактиката, диспансеризацията, грижите за пациентите на България", подчерта председателят на БЛС.

Още по темата чуйте от звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени