Eмисия новини
от 20.00 часа

Страхът от злоупотреби - възпираща сила пред донорството

Всеки човек може да преживее и да възприема темата за донорството по различен начин, каза социологът Павел Вълчев пред Радио София по повод първото специализирано изследване в България в тази област, проведено от агенция "Алфа рисърч". Две са основните пречки пред успешното донорство - от една страна липсата на информация, а от друга - страховете. На първо място е страхът от злоупотреби и недоверие към медицинските екипи, че при евентуален инцидент няма да бъдат положени достатъчно усилия за спасяване на потенциалния донор (57% от анкетираните). След това се нарежда

суеверието

или страхът да не предизвикаш съдбата (42 на сто). С най-малък дял, но без да бъде подценявано значението - морално-религиозни причини, тоест да не се върви срещу природата (18 процента). Много е важно да се говори в публичното пространство и по този начин да се преодоляват страховете на хората, изтъкна Вълчев.

Проучването показва високо доверие към възможностите и успеха на трансплантациите - 74% биха потърсили възможност за трансплантация при нужда и едва 8 на сто казват, че не биха го сторили. Същевременно около една трета от участвалите в проучването декларират

съгласие

за донорство. Днес нагласите показват спад на готовността за донорство на респондентите, спрямо тази от преди около 10 години.

Няколко са факторите за определяне на позицията на хората по отношение на донорството. Медународните проучвания показват, че разговорите в семейството по темата са определящи за даването на съгласие за трансплантация на органи. Според българското законодателство се заявява

отказ от донорство,

но изследването на "Алфа рисърч" показва, че хората искат да е точно обратното - активната позиция да е заявяване на желание за донорство. Има и позотивни мотиви за донорство - хуманност, морален дълг, желание да се даде шанс за живот на друг човек (58 на сто). Малко под една трета от хората отбелязват и очакване за реципрочност - разбирането, че и на техен близък може да се наложи трансплантация.

Павел Вълчев съобщи, че ще бъде проведено още едно проучване на нагласите на хората, след като приключи националната кампания "Да! За живот!" на Министерството на здравеопазването в подкрепа на трансплантациите. В рамките на кампанията всеки български гражданин, желаещ да бъде донор в случай на настъпила и безспорно медицински констатирана мозъчна смърт, може да изрази своето съгласие, като попълни специална донорска карта, която се разпространява от доброволците на БЧК

В София донорски карти ежедневно могат да бъдат получени в централата на БЧК на бул. „Джеймс Баучер"76, в Центъра за обучение по първа долекарска помощ на кандидат-шофьори на бул. „Дондуков" 61, както и в пет териториални центрове на Столичната организация, намиращи се в: ж.к. „Стрелбище”, ул. „Златни врата” 15; ж. к. „Люлин”, бл. 711,вх. Б; ж.к. „Надежда” ул. „Болярска” 63; кв. „Редута” ул. „Едисон” 46; ж.к.”Бели брези” бл. 3.

В Деня на християнското семейство - 21 ноември, донорски карти ще бъдат раздавани сутринта пред храмовете "Св. Александър Невски", "Света София" и "Света Неделя", а на 28 ноември от 11:30 ч. до 13:00 ч. и в Медицинския колеж “Йорданка Филаретова”.

Обособени пунктове ще има и пред Народния театър „Иван Вазов” и НДК, където на 20 и 27 ноември от 14:00 ч. до 18:00 ч. желаещите могат да станат част от Националната кампания „Да! За живот!”.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от