Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повторното броене на бюлетините от президентските избори в Афганистан е спряно, не се знае кога ще бъде обявен резултат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повторното преброяване на гласовете в президентските избори в Афганистан бе спряно днес в цялата страна само ден преди насроченото обявяване на предварителните резултати, предаде ДПА. Говорителят на Независимата избирателна комисия (НИК) Абдул Азиз Ибрахими написа във "Фейсбук", че тази стъпка е предприета, за да бъдат "обработени жалбите и възраженията от избирателните екипи и от политическите партии".

Изборите се състояха на 28 септември. Обявяването на предварителните резултати първоначално трябваше да стане на 19 октомври, но по-късно бе отложено на 14 ноември. Спирането на броенето, обявено днес, почти сигурно ще отложи резултатите за още по-нататък.

Кандидатът за президент и настоящ министър-председател Абдула Абдула заяви, че е имало изборни измами и неотдавна поиска прекратяване на процеса. Негови привърженици блокираха повторното преброяване в някои провинции, понякога с употреба на сила.

Най-малко още двама други кандидати за президентския пост също изразиха опасения за изборни измами. В неделя Абдула каза, че неговите наблюдатели няма да участват в повторното броене, докато НИК предварително не обясни и не отдели около 300 000 потенциално фалшиви бюлетини.

Хората на Абдула смятат, че повечето от тези гласове са подадени за неговия главен съперник, настоящия президент Ашраф Гани, кандидатстващ за втори 5-годишен мандат.

Говорейки пред свои поддръжници, Абдула заяви, че над 137 хиляди подозрителни бюлетини вече са били прегледани, и че други 100 000 са подадени преди началото или след края на гласуването. Други бюлетини са били ксерокопирани от оригиналите или са преснимани копия от копията, добави той.

НИК бе наредил повторното преброяване да започне в цялата страна в събота, като обявената му цел бе да се отделят редовните от фалшивите бюлетини.

Смята се, че Абдула и Гани водят в надпреварата. Екипите и на двамата заявиха след гласуването, че са убедени в своята победа. Наблюдателите изразяват безпокойство, че спорът около изборния резултат може да предизвика политическа криза и да доведе до ескалация на насилието в страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени