Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Томова: Ако родителите се отчаят, обричат детето с аутизъм на самота

Силвия Томова
Снимка: НДК

Писателката Силвия Томова е посветена на нова кауза - работи с деца с аутизъм. Авторката на „Печатарят“, „Черни маслини и двама мъже“, „Милост за приятелите“ и „Грохот“ е дефектолог и журналист по образование.

„След известно време в журналистиката реших да се върна към професията си“, сподели Силвия Томова в предаването "Закуска на тревата".

„И в двата случая работя със словото – когато науча един човек да разбира какво му казват околните, каква по-голяма радост от това“, каза Томова пред "Хоризонт".

За себе си тя вярва, че помага на деца с аутизъм да се ориентират в света и да общуват с околните. Като предизвикателство в работата си определя това да убеди и двамата родители на дете с аутизъм, че цялото семейство трябва да бъде ангажирано с проблема.

„Това е много трудно на моменти, защото родителите невинаги са убедени в крайната цел или по-скоро си представят работата с децата им с мигновен резултат, а това няма как да се случи.“

Според Томова по-образованите родители много четат и се подготвят теоретически, но загърбват практическата страна на нещата. „Най-добре се справят онези родители, които възприемат аутизма като задача, с която трябва да се справят, един проблем, който трябва да решат с малки стъпки“, коментира дефектологът.

Важно е родителите да вярват в успеха на детето, защото той е постижим, подчертава Силвия Томова.

„Аутизмът не е категорична диагноза, която обрича хората. Напротив. Хората с аутизъм могат да живеят пълноценно, да се справят в живота си, да работят. Те могат да бъдат научени да общуват и могат да проявят дори въображение, колкото  и странно да звучи. Те са много изобретателни на моменти. Аз съм го виждала при малки деца специално.“

Ако човек се отчае, той обрича както ближния си с аутизъм, така и собственото си семейство, категорична е Силвия Томова. „Обрича околните и обрича аутиста на вечна самота, а не това е целта.“

Тя препоръчва на родителите на деца с аутизъм преди да потърсят логопеди, психолози и поведенчески терапевти, да научат децата си на базови умения – да сядат, да се обличат и събличат сами, както и да се хранят, за да може да се надгражда върху тези вече изградени умения.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени