Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ очаква по-слаб растеж при глобалното търсене на петрол след 2025 година

Международната агенция по енергетика

Очаква се растежът на глобалното търсене на петрол да се забави след 2025 година с оглед на преминаването на повече хора към по-енергийно ефективни автомобили или електрически превозни средства, но потреблението на "черното злато" едва ли ще достигне своя връх през следващите две десетилетия, съобщи в сряда Международната агенция по енергетика (МАЕ) при представяне на своя годишен доклад "Световни енергийни перспективи до 2040 година", предаде Ройтерс.

Базираната в Париж агенция, която съветва западните правителства по отношение на тяхната енергийна политика, заяви, че растежът на петролното търсене ще продължи да се увеличава до 2025-а година, след което обаче ще има значително забавяне на растежа в потреблението към 2030-а година.

Според централният сценарий на МАЕ, който включва съществуващите енергийни политики и обявени цели, търсенето на петрол ще се повишава средно с около 1 млн. барела на ден през всяка една година до 2025-а  година от глобално търсене в размер на 97 млн. барел на ден през 2018-а година. След това обаче търсенето се очаква да се увеличава ежегодно средно с едва 100 хил. барела дневно през 30-те години на настоящия век, за да достигне общо 106 млн. барела на ден през 2040 година.

"След 2025-а година ще има съществено забавяне, но то няма да доведе до окончателен пик при употребата на петрол", отбеляза МАЕ, позовавайки се на увеличеното търсене на горива за камиони, кораби, за авиацията и нефтохимическия сектор. Според агенцията пикът в търсенето ще настъпи около 2030 година, след което потреблението ще остане без съществени изменения".

Международната агенция по енергетика е критикувана от групи, загрижени за изменението на климата, които твърдят, че прогнозите подценяват скоростта, с която светът може да премине към възобновяема енергия и подкопават усилията за сдържано повишаване на глобалните температури в рамките на 1,5 до 2,0 градуса по Целзий.

Заложените от МАЕ дългосрочни перспективи показват, че потреблението на първична енергия ще нарасне с една четвърт до 2040 година, като възобновяемата енергия ще представлява половината от това увеличение, а природната газ - 35 на сто.

В централният сценарий на МАЕ също така се вижда, че свързаните с енергията вредни емисии на въглероден диоксид могат да достигнат най-високите нива до 2040 година в резултат на икономическия растеж и увеличаването на населението в света.

Базираната в Париж организация прогнозира, че до 2040 година на пътя вече ще има 330 милиона електрически автомобили, което е повече от прогнозата през миналата година за 300 милиона. Това би намалило използването на петрол с около 4 млн. барела дневно, вместо с прогнозираните 3,3 млн. барела в предишния ежегоден доклад на МАЕ.

МАЕ отбеляза, че най-голямо увеличаване на производството на петрол се наблюдава в Съединените щати, които са най-големият производител в света, както и в Ирак и Бразилия. В същото време делът на производството на петрол от членовете на ОПЕК плюс Русия ще се понижи до 47% през по-голямата част от следващото десетилетие - ниво, което не е наблюдавало от 80-те години на миналия век насам.

Според МАЕ потребителите и предприятията в САЩ са били основен източник за нарастващото търсене на петрол през миналата година. В същото време САЩ ще формират 85% от увеличението на глобалното производство на петрол до 2030 година благодарение на бума в шистовия добив.

"Цената на петрола, необходима за балансиране между търсене и предлагане, според нашия основен сценарий, е малко по-висока до нива от близо $ 90 за барел към 2030-а година и до $ 103 към 2040-а година", се посочва в последния доклад на МАЕ.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна