Eмисия новини
от 14.00 часа

Повторно броене на бюлетините за избор на общински съветници в Плевен

Снимка: Ани Петрова

В Плевен започва повторно броене на бюлетините в 60 секции за избора на общински съветници. Делото в Административния съд е по четири жалби на участници срещу решението на Общинската избирателна комисия за окончателния избор на Общинския съвет.

Вещи лица ще броят повторно бюлетините за съветници от 50 секции в Плевен и 10 в селата. Шест жалби са подадени чрез ОИК, като четири са обединени в едно дело и са за избора на съветници.

"Тези секции са подадени като искания от съответните жалбоподатели и бяха уточнени в съдебните заседания, които се проведоха вчера и днес. Двама кандидати от БДЦ са подали жалби, както и представители на ПП МИР и на местната коалиция "Ние, гражданите", уточни Ярослав Димитров - председател на ОИК.

Преброяването ще се извърши в сградата на Община Плевен, където се съхраняват изборните книжа.

"В една от жалбите има посочени фрапантни случаи, буквално, за дори над 20% от бюлетините в дадена секция, че са били определени от съставите на СИК като недействителни. Дали това е така, евентуално ще разберем", добави Димитров.

Експертизата трябва да е готова за вторник, когато ще е следващото заседание по делото. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от