Eмисия новини
от 03.00 часа

Водните хранилища в Североизточна България са наполовина празни

Язовир "Тича" - преливник
Снимка: Община Шумен

Водните хранилища в Североизточна България са наполовина празни, а някои язовири дори са с доста ниски нива. Това обаче не означава, че е отпаднала заплахата от наводнения.

"Празните язовири са не по-малко опасни от пълните", обясни Явор Димитров - началник на отдел "Надзор на язовирните стени" в Североизточна България към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Съоръженията са пресмятани и проектирани при пълни водни чаши. Затова стените са по-устойчиви и стабилни при пълен язовир, отколкото при сух.

"От гледна точка на конструктивната сигурност на стените, липсата на вода също е проблем, тъй като осушаването на земния насип може да доведе до някои проблеми, но така или иначе осигуряването на свободен обем е първа задача за тези язовири от гледна точка на опасност за населението", каза Димитров.

Нивото на язовир "Тича" е най-ниското, достигнато през тази година, заяви началникът на „Напоителни системи“ - клон Шумен Христо Николов. Той обаче увери, че все още няма място за притеснения за водоснабдяването, защото обемът е над 50% от общия. В момента във водоема има 179,9 милиона кубични метра вода.

Санитарният минимум за питейно-битово водоснабдяване, който е приет за "Тича", е между 88 и 112 милиона кубика, а абсолютното критично ниво е 80 милиона.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от