Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на върха на БРИКС започва в Бразилия

Президентите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка
Снимка: ЕПА/БГНЕС (архив)

Руският президент Владимир Путин e на двудневно посещение днес и утре в столицата на Бразилия, където ще участва в срещата на високо равнище на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка).

На първи януари догодина Русия поема председателството на организацията.

Тазгодишната единайсета поред среща на лидерите на страните от БРИКС ще премине под мотото „Икономически растеж в името на иновативното бъдеще“. Програмата на форума предвижда две пленарни заседания и срещи на лидерите с бизнес съвета БРИКС и с ръководството на Новата банка за развитие.

Руската делегация наброява осемдесет души, сред които са министрите на външните работи и на енергетиката Сергей Лавров и Александър Новак.

Очаква се руският президент да разкритикува Съединените щати заради разрушаването на системата за контрол над въоръжаването и да изложи руския подход към решаването на регионални конфликти като този в Сирия. Това разкри външнополитическият съветник на Путин Юрий Ушаков и добави: „Ще говори естествено за необходимостта от по-тясна координация на петорката в отстояването на нормите на международното право“.

Още в първия ден на форума Владимир Путин ще има двустранни срещи с индийския премиер Нарендра Моди и с китайския си колега Си Цзинпин.

С голям интерес се очаква и срещата му с бразилския президент Жаир Болсонаро на фона на събитията в Боливия. За Кремъл отстраняването от власт на президента Ево Моралес е държавен преврат, а за Болсонаро - стъпка към организирането на честни избори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна