Eмисия новини
от 05.00 часа

За три часа с автомобил от Русе до Маказа

Снимка: БГНЕС

Възможно е за три часа да се пътува с лек автомобил от Русе до Маказа, ако бъде построена магистралата „Дунав - Егея“. Идейният проект е разработка на софийска фирма и беше представен във Велико Търново като алтернатива на скоростния път Русе - Велико Търново.  

Магистралата „Дунав - Егея“ ще започва от Русе и след 367 км ще завършва в Комотини, Гърция. Може да бъде готова до 2025 г., обясни авторът на идейния проект инж. Румен Марков:

„Стойността на изграждане на магистралата е около 2,2 млрд. евро без ДДС. Автомагистралата „Дунав - Егея“ ще се изгражда чрез публично-частно партньорство. Формата е концесия за строителство, съгласно Закона за концесиите".

Парите за магистралата ще се осигуряват от концесионер, без да се изразходват средства от държавните бюджети на България и Гърция. Концесионерът ще възстановява вложението си от тол таксите за магистралата. Водят се преговори с европейски инвеститори, посочи инж. Марков и подчерта, че с разработката са запознати вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от