Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандски оркестър представя проект с българско участие

Северен камерен оркестър - Грьонинген

Мартин ГеоргиевНа 9 ноември в холандския град Грьонинген прозвуча Перкусионен концерт №3 "Генезис" от българския композитор Мартин Георгиев. Изпълни го като част от най-новия си проект Северен камерен оркестър под диригентството на автора, а солистка беше друга наша сънародничка - Татяна Колева, носителка на приза "Музикант на годината" за 2009-а.

Поканата за участие на българските музиканти идва от виолончелистката Теодора Недялкова - плевенчанка, която избира Грьонинген за своето академично музикално обучение и остава да работи там. През 2016 г. тя основава Kamerorkest van het Noorden (Северен камерен оркестър) и оттогава е негов артистичен директор. 

"Ансамбълът се състои от 14 професионални музиканти (струнни инструменти), но с времето, с многото концерти, които сме Татяна Колеваорганизирали и на които сме били поканени от 2016 г. до момента, осъзнахме, че бихме искали да специализираме в създаването на мултидисциплинарни продукции, с идеята да допринасяме за нов, по-вълнуващ, по-интересен, по-предизвикателен за новата публика начин за изпълнение на класическа музика. Нашият най-нов проект се казва Genesis - A New Beginning" - разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" българската виолончелистка.

Цялото интервю с Теодора Недялкова - с подробности за проекта и предстоящите концерти от турнето на Северния камерен оркестър - чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна