Eмисия новини
от 14.00 часа

“Вивалди за теб” - новият албум на цигуларя Елин Колев

Елин Колев

Младият цигулар Елин Колев, роден и израснал в Германия, представя втория си компактдиск, озаглавен „Vivaldi For You” /“Вивалди за теб“/. Той включва изключително популярните четири концерта „Годишните времена“ на италианския майстор, към които са добавени още две произведения, почти непознати на българската публика - „Великият могул“ (RV 208), и Концерт в Ре мажор (RV 212), създаден за празника на Свети Антоний от Падуа. 

За разлика от дебютния диск на Елин Колев, записан в Германия, вторият албум е реализиран изцяло в България – в партньорство с Оркестъра на Държавна опера - Русе, воден от самия солист. Веднага след записите през септември 2019 г. Елин Колев и музикантите представят същата програма на турне в няколко български града – Русе, Варна, Враца и София. Финалният концерт е на 15 октомври в столичната зала „България“, но с Оркестъра на Класик ФМ радио.

22-годишният цигулар Елин Колев е роден в Германия, в семейство на български музиканти. Рано проявява яркия си музикален талант и едва 10-годишен /през 2006 г./ е приет като изключително надарен ученик в Лайпцигския университет за музика и театър „Феликс Менделсон-Бартолди“, където учи при проф. Каролин Видман. От 2010 г. Елин Колев се обучава в Университета за музика в Карлсруе при проф. Йозеф Рисин. 

Осемгодишен, Елин прави своя дебют като солист с оркестъра Vogtland Рhilharmonic Greiz в Райхенбах пред аудитория от над 5000 души. През 2009 г. той осъществява първото си концертно турне в САЩ, като посещава Вирджиния, Ню Йорк, Северна Дакота и Арканзас. На 12-годишна възраст е дебютът му в „Карнеги Хол“ - Ню Йорк.

Бил е солист на Филхармоничния оркестър на Саксонското радио, Лайпциг, Филхармонията Баден-Баден, Dresden Cappell Soloists, Немския филмов оркестър Бабелсберг, Филхармония „Роберт Шуман“, Оркестъра на Класик ФМ радио, Русенската филхармония и Филхармония на Йена и др.

Елин Колев e носител на редица награди, сред които: “Най-добър млад талант” и наградата “Сарасате” на конкурса IBLA Grand Prize през 2008 г. в Италия; първа награда на Международния цигулков конкурс „Йожен Изаи“ в Австрия, “European Prixd`espoir 2010″ и “Image Award” (2011) на град Цвикау. 

През 2012 г. Елин е удостоен с Награда за музикален напредък на Фонд за култура “Баден” и през 2013 г. с наградата “Рут-Флеш”, като част от майсторските класове на Академията „Карл Флеш“ в Баден-Баден. 

Той е носител и на наградата “Дебют“ за появата му на българската сцена през 2013 г. в допитването “Музикант на годината” на предаването „Алегро виваче“ на БНР.

Елин Колев свири на цигулка Lorenzo Carcassi (1749 г., Флоренция), предоставена от Фондация „Алберт Екщайн“.

Първия си компактдиск „Elin Kolev“ изпълнителят записва на 14 години, като подписва ексклузивен договор за звукозапис със Sony Classical. Албумът става “СD на седмицата” в Classic Radio, Германия, а в класацията на Класик ФМ радио (София) остава на първо място за 5 седмици.

Елин Колев разказва за турнето си в България и за втория си компактдиск „Vivaldi For You” в интервю за предаването “Алегро виваче” по “Хоризонт”. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от