Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шедьовърът "Калуня-Каля" за първи път на сцена

| обновено на 14.11.19 в 07:30

На 14 ноември Родопският драматичен театър в Смолян представя историческия шедьовър на Георги Божинов под режисурата на Благой Бойчев.

За първи път у нас на сцената на Родопския драматичен театър ще бъде поставено представление по романа на Георги Божинов "Калуня-Каля". Дълги години творбата остава незабелязана, но днес е един от най-преиздаваните и тиражирани исторически романи.

В "Калуня-Каля" са описани събития, случили се около националноосвободителните движения на българите. Но този роман най-малко засяга участниците в тези движения.

Главният герой на романа е богатият помак Калуньо. Докато личният му живот е доминиран от най-голямото му желание - да има дете, той бива въвлечен от своите приятели в башибозук, който унищожава цяло българско село.

Ужасите, проявени към "каурите" (българи), карат Калуньо да се обърне срещу своите и със средствата на насилието той започва да търси справедливост. Калуньо обявява война като че ли на целия свят. Това за него е свещена война за справедливост, която накрая го погубва.

Идеята за пренасянето на трагичната история на Калуньо на театрална сцена е на младия режисьор Благой Бойчев: "В тази история ме грабна желанието на героя да възвърне справедливостта, мира и тишината в света, НО чрез насилие. Защото, ако човек се бори срещу злото със зло, то пак остава зло."

В ролята на Калуньо влиза актьорът Делян Илиев. Участват още актьорите от трупата на Родопски драматичен театър: Васил Читанов, Божана Мановска, Джована Галиарди, Борис Хаджийски, Асен Левов, Гергана Либова, Никола Орешков, Румен Бечев

В зона "Култура" - разговор с режисьора на спектакъла Благой Бойчев и директора на театъра Румен Бечев.  Може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна