Eмисия новини
от 05.00 часа

Профилактични прегледи за рак на гърдата в Смолян

Снимка: raknagurdata.com

И тази година регионалната здравна инспекция в Смолян организира есенна кампания за профилактика на рак на гърдата. Ехографски изследвания ще се извършват в сградата на Здравната инспекция от д-р Емилия Минчева и д-р Гинка Проданова - специалисти по образна диагностика от София. 

Цената на изследването е 10 лева, а часовете за записвания веднага свършиха. Прегледите ще продължат до 16 ноември.

Не са известни причините за възникването на злокачествените новообразувания на млечната жлеза, но има редица състояния, които се свързват с по-голяма вероятност от заболяване. Това са така наречените рискови фактори, които трябва да се преценяват индивидуално за всяка жена.

Според специалистите в риск попадаме при фамилна обремененост - тоест наличието на такова заболяване при майка, баба, сестра, дъщеря. При доказан рак на едната гърда вероятността за възникване на рак и на втората е голям при нераждали жени или при късно раждане на първото дете, при ранна поява на първата менструация или късно настъпване на климакса. 

Често ранното диагностициране на рака увеличава многократно шансовете за пълно излекуване. В ранните си стадии злокачествените заболявания рядко имат изявени предупредителни знаци. Затова трябва да бъдем активни и отговорни към здравето си, призовават специалистите.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от