Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

КИНО 

В Национален дворец на културата, зала 1, от 19.00 ч. откриват 33-я фестивал "Киномания 2019" под мотото: "Гледай". Фестивалът ще бъде открит с филма  "Засукан свят" на Мариус Куркински, който е режисьор и актьор в продукцията. На 16 ноември 2019 г. ще бъде показан филмът "Един дъждовен ден в Ню Йорк" на Уди Алън. На 17 ноември е организирана вечер, озаглавена "Нарисувай ми тъга", посветена на аниматора Тео Ушев. Вечерта ще започне с музикално-визуалния спектакъл "Четирите годишни времена" на Антонио Вивалди. Ще бъде показан и най-новият филм на художника "Физика на тъгата" по романа на Георги Господинов, който ще има единствена прожекция за България по време на "Киномания". На 23 ноември 2019 г. ще бъде показан филмът "Болка и величие" на Педро Алмодовар.

КОНЦЕРТ

В "Джой стейшън" тази вечер ще бъде концертът на американския китарист Ал Ди Меола. Заедно с него на сцената ще излязат кубинският пианист Кемуел Ройг, Фаусто Бекалоси - на акордеон, и Серджо Мартинес - на перкусии. Ал Ди Меола ще изпълни селекция от пиеси от дългата си кариера, включително негови нови аранжименти на песни на "Бийтълс", Астор Пиацола и много други.

ОПЕРА

В Софийска народна опера тази вечер е премиерата на концертното изпълнение на операта "Капулети и Монтеки" от Винченцо Белини. В българската версия, която засега е само концертна, участват Петър Бучков - Капелио, Хрисимир Дамянов - Тебалдо, и Валентин Ватева - Лоренцо. Гост-изпълнители са Маргарита Левчук от Беларус - като Жулиета, и Абигейл Ливайс (САЩ) - Ромео. Диригентът ще бъде Ерки Пек. "Капулети и Монтеки" е шестата опера на Белини.

ИЗЛОЖБА

От 11.00 часа на 14 ноември – денят, в който е извършена първата масирана бомбардировка на София по време на Втората световна война, в Националния военноисторически музей ще бъде открито пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“.

КНИГИ

От 18.00 часа в галерия „Академия“ проф. Иван Газдов ще представи пред публика две от своите книги – „Двама в Алабама (Алабала)“ и „Графичествен“.

От 18.00 часа, в залата на Софийска митрополия, ще се проведе представяне на книгата за незрящи „Иконите разказват“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна