Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийските пожари взеха четвърта жертва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийските власти съобщиха за четвърта жертва на опустошителните пожари, които бушуват от седмица по източното крайбрежие на страната, предаде Би Би Си.

Тялото на 58-годишен мъж е открито в северната част на щата Нов Южен Уелс.

Огнеборците се борят с над 120 пожара в щата и в съседния Куинсланд, а местни жители в Западна Австралия са предупредени за изключително опасни условия.

Полицията междувременно обвини 16-годишно момче в умишлен палеж, от който започнал мощен пожар, унищожил 14 домове в град Йепон – на 650 км от Бризбейн.

Пожарната служба предупреди, че „най-тежкото от лятото тепърва предстои“.

Днес група бивши ръководители на пожарни служби обвиниха правителството в игнориране на техните предупреждения за климатичните промени и потенциалния им ефект. 


Най-сериозно остава положението в щата Нов Южен Уелс, където са регистрирани 61 пожара, а за борбата със пламъците са мобилизирани над 800 пожарникари.

Стотици домове са унищожени или повредени. Над 1 милион хектара растителност са погълнати от огъня, съобщава Франс прес.

Разпространението на огъня е благоприятствано от горещото време, силните ветрове и сухата растителност.

Всяка година в Австралия пламват подобни пожари по време на пролетта и лятото в Южното полукълбо. Тази година сезонът на пожарите на огромния островен континент обаче започна необичайно рано и може да се окаже един от най-тежките в историята.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени