Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявяват нова концесия за летище "Пловдив" до края на годината

Кметът увери, че общината ще подкрепя всички инициативи, развиващи туризма в Пловдив

| обновено на 14.11.19 в 12:54
7
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

.До края на годината предстои да бъде обявена отново концесията на летище "Пловдив". Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриванерто на 11-тата Международна среща на туроператорите в Пловдив. Има сериозен интерес към нея от инвеститори, каза Ангелкова и уточни, че подробностите са от компетенциите на транспортния министър Росен Желязков. 

"Така че се надявам да се реализира и това да привлече все повече полети както към област Пловдив, така и към един от свързаните с това летище зимен курорт Пампорово - няма как да не го спомена, на прага на предстоящия зимен сезон сме", допълни Ангелкова.  

Отварянето на процедурата за летището е сред темите, които вълнуват туроператорите в Пловдив. Ванко Иванов от УС на Съвета по туризъм коментира пред Радио Пловдив, че очакванията на бранша са държавата да реши проблема със смесената собственост на летището и то да се превърне в база на нискотарифните авиопревозвачи. 

Иванов подчерта, че това ще допринесе за развитието на туризма в града и региона и постигането на устойчив ръст на приходите от туристите, които ще могат да избират целогодишно от уикенд-пакети до такива с по-дългосрочно пребиваване.

"Освен богата култура, в Южен-Централен район има много термални извори, тук са Розовата долина и Родопите, може да се предложи ски и селски туризъм", каза още Иванов.

Срещата бе открита от кмета на Пловдив Здравко Димитров, който се ангажира общината да подкрепя всички инициативи, развиващи туризма, осигурявайки дълголетие на продукта Пловдив-Европейска столица на културата.

Основна тема във форума тази година е Епископската базилика, която е в Индикативния списък на България за ЮНЕСКО. Стъпките, които предстоят оттук нататък за одобряване на кандидатурата на археологическия обект, обхващат около 2 годишни процедури, уточни за Радио Пловдив неговия ръководител доц. Елена Кантарева - Дечева. По думите й, базиликата ще предложи като наследство най-големия цял античен мозаечен под в света. 

Очаква се Епископската базилика да отвори врати за посетители през април идната година.

За предстоящия зимен сезон вече има заявени около 129 полета на Летище Пловдив. Това е със 17 % повече от миналата зима, коментира министър Ангелкова. За страната тя очаква:

Да бъдат запазени нивата на туристите от миналия сезон - 1 милион и 600 хиляди души.

Министър Ангелкова съобщи още, че на 19 ноември Международната среща по туризъм ще бъде включена в националния календар и ще получава подкрепа от държавата. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна