Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания засега остава без свой еврокомисар

| обновено на 14.11.19 в 14:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство е писало до следващия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен, за да я информира, че няма да номинира евркомисар за екипа ѝ преди изборите на Острова на 12 декември.

Говорителят на новоизбраната Европейска комисия Ерик Мамер потвърди пред „Хоризонт“, че е получил писмо от британския премиер Борис Джонсън, в което той я уведомява за това.

„Потвърдихме пред ЕС, че предизборните правила посочват, че Великобритания обикновено не прави номинации за международни назначение в този период“, заяви днес представител на британските власти.

Отделно източници от ЕС заявиха пред АФП, че правните рамки допускат следващата ЕК да започне работа без британски комисар.

Комисията на Фон дер Лайен се надява да започне работа от 1 декември, след като не успя да направи това на 1 ноември заради отхвърлените от Европарламента кандидат-комисари от Франция, Унгария и Румъния.

Сложна и безпрецедентна ситуация

Говорителят на новоизбраната Европейска комисия Дана Спинанц призна впоследствие, че отказът на Великобритания да посочи свой кандидат за еврокомисар преди изборите изправя Комисията пред сложна и безпрецедентна ситуация:

„Това е много особена и сложна ситуация, бих казала дори извънредна - не сме изпадали в такова положение никога досега. Затова в момента се обсъждат всички възможни варианти, за да видим как, като се базираме на позицията на Обединеното кралство, да успеем да формираме следващата Комисия така, че тя да поеме функциите си от 1-ви декември, което остава наша цел“.

Спинанц добави, че в изпратеното от Лондон писмо се признават правните ангажименти на Обединеното кралство към ЕС, а също така се изразява желание за сътрудничество целта за встъпване в длъжност от 1-ви декември да бъде постигната.

ЕК се обърна към съда на ЕС

Европейската комисия даде ход на правна процедура срещу Великобритания заради отказа ѝ да номинира кандидат за комисар в екипа на Урсула фон дер Лайен.

В писмото, получено снощи, Великобритания признава задълженията си към ЕС и изразява готовност да не създава пречки пред съставянето на новата комисия, но уточнява изрично, че до парламентарните избори на 12-и декември няма да предлагат свой кандидат за еврокомисар.

Сега Брюксел обмисля внимателно следващите стъпки, тъй като действията на Лондон водят до невиждани досега усложнения.

Според говорителите на Комисията целта е новият състав, подбран от фон дер Лайен, да започне работа на 1 декември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени