Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Информационно обслужване“ става изключителен доставчик на IT услуги за част от администрацията

Снимка: БГНЕС

„Информационно обслужване“ АД става  изключителен доставчик на IT услуги за част от публичната администрация. Това реши Народното събрание с приетите на второ четене промени в Закона за електронното управление, внесен от Министерския съвет.

БСП беше против тази промяна с мотива, че ще доведе до монополно положение.

Депутатът от левицата Димитър Данчев посочи: 

„Интересен, разбира се, остава въпросът как ще се определя възнаграждението на „Информационно обслужване“ за тази работа. Не става ясно и кой ще контролира поддръжката на изградените информационни системи, осъществявани, пак казвам, от едно търговско дружество. Излиза, че „Информационно обслужване“ няма да подлежи на контрол от Държавната агенция за електронно управление по отношение на извършената системна интеграция. Задавам си въпроса каква отговорност носи държавата в едно търговско дружество, пък било то и с мажоритарна държавна собственост“.

Станислав Иванов от ГЕРБ заяви, че механизъм за контрол има: 

„Това предприятие отвсякъде е публично предприятие. Това не е търговско предприятие. Позволете ми да не се съглася с вашите твърдения, че „Информационно обслужване“ ще изгражда, а няма кой да поддържа. Напротив – „Информационно обслужване“ ще изгражда и ще поддържа тези системи. Най-добре според нас е един орган да изпълнява всички тези функции, за да не се размива отговорността след това“.

С приетите изменения  се регламентира възможността гражданите и организациите да подават заявления и искания за иницииране на административното производство и предоставяне на административни услуги чрез Информационната система за сигурно електронно връчване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени