Eмисия новини
от 17.00 часа

Предстои виртуална среща с въпроси и отговори за ендометриозата

На 30 ноември от 9.30 ч. водещ специалист по гинекология ще говори за заболяването

Ендометриозата е многолик противник, казват лекарите. Понякога заболяването протича безсимптомно или диагностицирането му отнема време.
Снимка: Светослав Цветанов, Радио ВИДИН

Дискусия на живо с отворен достъп онлайн, посветена на ендометриозата, ще се проведе на 30 ноември сутринта. Виртуалната среща ще бъде водена от водещия специалист в гинекологията д-р Георги Стаменов от МБАЛ "Надежда" и от Мария Георгиева, учредител и председател на фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“

„Някои наричат ендометриозата социално явление и сигурно е така, защото много жени, засегнати от нея, ни могат да изпълняват своите функции в обществото. За мен ендометриозата е индивидуална борба, аз се боря с всеки случай индивидуално, не гледам на него като на общ проблем“, каза д-р Георги Стаменов пред „Хоризонт“.

Ендометриозата е многолик противник, допълни той. „Различно страдат жените. Едни изпитват много силна болка, други имат проблеми със зачеването, трети кървят постоянно и това всичко са симптоми, в същото време неспецифични за ендометриозата“, подчертава той. „Винаги когато имаш момиче с много неспецифична и лека симптоматика, трябва да мислиш и за ендометриоза, тя винаги трябва да е в главата на терапевта.“

Сходства и разлики с рака

„Ракът се опитва да прилича на ендометриозата. Ендометриозата е нещо, което живее в нас и мъчи жената много години, докато ракът все още не се е усъвършенствал дотолкова и, убивайки организъм, в който се развива, убива и себе си. Ендометриозата има съвършенството в това да се развива като рака, да се разпространява подобно на него. Тя е особен вид мъчител. Повече мъчи, отколкото убива. В крайна сметка тя не е опасна за живота или в много редки случаи, но е нещо, което прави живота по някой път непоносим. Затова трябва да бъде откривана навреме, да бъде целена право в десятката“, коментира д-р Стаменов.

Д-р Георги Стаменов Снимка: МБАЛ „Надежда“

Ендометриозата може да бъде причина една жена да не може да забременее и понякога парадоксалното е, че „размерите й не съответстват на пакостта, която прави в трудното забременяване“, изтъкна още д-р Георги Стаменов.

В отминалата през октомври кампания за ендометриозата са били ангажирани само болници в София, а целта е да се стигне до болници в страната и повече хора да натрупат познания за заболяването, посочи в предаването „Хоризонт до обед“ Мария Георгиева.

Разговорът за ендометриозата ще бъде достъпен на живо в 9.30 сутринта на 30 ноември, уточни тя.

„Като на страницата на фондацията и на страницата на болница „Надежда“ във Фейсбук ще бъде постнат линк, където хората ще могат да достъпят видео съдържание от този уебинар и ще могат да задават въпроси по време на самия уебинар - под поста във Фейсбук. Въпросите ще се четат на живо, ще се задават към Георги Стаменов. Ние двамата с д-р Стаменов ще модерираме дискусията и ще отговаряме на въпроси.“

Вече тече и записване за участие в събитието на място – това се случва на e-mail: pr@nadezhda.bg, като местата са ограничени.

Мария Георгиева Снимка: https://www.endometriosis.bg/

Митове за ендометриозата

„Една от идеите ни беше да развенчаем някои митове за ендометриозата и да разкажем неща, с които пациентите се сблъскват, но може би не знаят. Например дали една бременност лекува ендометриозата, както се твърди. Бременността всъщност „приспива“ ендометриозата за определено време, но не я ликува в дългосрочен план. И ред други такива митове, които могат да бъдат срещнати в интернет като послания към пациентите, но невинаги са верни“, заяви Мария Георгиева.

На уебинара ще се коментират още нови терапии и тенденции в лечението на заболяването.

Теориите за появата на ендометриозата са няколко, но нито една не е доказана, посочи Мария Георгиева. „От теорията за ретроградна менструация, до генетични теории, за наследственост. Има теория за имунен дефицит, имунна дисфункция, която причинява подобно заболяване.“

Заради тези неясноти няма и дългосрочно и окончателна лечение. „Затова често казваме, че няма лек за ендометриозата, има просто терапия – лекарства, които временно решават проблема.“

Още детайли по темата чуйте в звуковите файлове.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от