Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на икономическата картина в Китай през октомври

Икономиката картина в Китай се влоши изненадващо силно през октомври в резултат на рязко забавяне на индустриалното производство, по-слаб от очакваното растеж на продажбите на дребно и рекордно дъно на дълготрайните бизнес инвестиции. Това е знак, че слабостта в глобалното и вътрешното търсене, както и продължаващата търговска война със САЩ, засягат все по-широки сектори във втора по сила световна икономика.

Индустриалното производство нарасна през октомври с едва 4,7% спрямо година по-рано след повишение с 5,8% през септември и очаквания за повишение с 5,4%, като по този начин темпото на растеж отново доближи 17-годишното августовско дъно от 4,4 на сто, показват данни на Националното статистическо бюро на Китай. Спрямо септември производството дори се сви с 1,1 на сто.

През първите десет месеца на годината индустриалното производство в Китай се увеличи с 5,6% спрямо същия период на 2018-а година след повишение с 5,8% през периода януари  - септември.

Растежът на продажбите на дребно пък се забави през октомври до близо 16-годишното дъно от 7,2%, достигнато през април, докато очакванията на финансовите пазари бяха за запазване на септемврийското темпо на растеж от 7,8 на сто. От началото на годината продажбите на дребно се увеличиха с 8,1% след повишение с 8,2% през първите девет месеца на годината.

През първите десет месеца на годината и растежът на дълготрайните бизнес инвестиции се забави по-силно от очакваното до 5,2% от 5,4% през периода януари  - септември и прогноза за повишение с 5,4%, като това е най-слабото увеличение на бизнес инвестициите от поне 1996-а година насам, според данни на агенция Ройтерс. Инвестициите за инфраструктура нараснаха през първите десет месеца на годината с 4,2% спрямо същия период на 2018-а и след повишение с 4,5% за периода януари - септември.

Взети заедно, днешните слаби данни са поредно доказателството за забавяне на растежа на втората по сила световна икономика. "Съществуват много външни несигурности, докато вътрешните циклични въпроси съвпадат със структурните въпроси", отбеляза пред журналисти говорителят на Националното статистическо бюро Лю Айхуа. "Натискът върху икономиката в посока надолу се увеличава непрекъснато. Рисковете и предизвикателствата, пред които сме изправени, не могат да бъдат подценявани", допълни тя.

Г-жа Лю все пак изтъкна и някои положителни новини. Процентът на безработицата в китайските градове е спаднал леко до 5,1% през октомври, като равнището на безработица сред хората с висше образование на възраст между 20 до 24 години е спаднало с цял 1%, според официалните китайски данни. Обяснявайки устойчивостта на пазара на труда, Лю Айхуа посочи по-силния сектор на услугите, по-гъвкавите възможности за работа в новостартиращи компании и полаганите от правителството усилия.

Тя очаква правителствените мерки - които включват намаляване на данъците, разхлабване на паричната и лихвена политика и допълнителни разходи за инфраструктура - да имат позитивен ефект, като в същото време изрази увереност, че растежът на брутния вътрешен продукт за цялата настояща година ще достигне заложените от управляващите в Пекин цели между 6,0% и 6,5%, въпреки че през третото тримесечие растежът на китайската икономика се забави до 6,0%.

Не на това мнение обаче са редица икономисти, според които има по-нататъшни предизвикателства, свързани с по-високата инфлация и мудното вътрешно търсене (потребление), които ще продължават да натежават върху китайската икономика.

Днешните разочароващи данни показват, че китайската икономика стартира последното тримесечие на 2019-а година на по-слаба основа и вероятно ще засилят призивите към управляващите в Пекин да предоставят нови стимулиращи мерки на фона и на все още нерешения търговски спор с Вашингтон.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени