Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 16 ноември в София и Пловдив

Бягане с кауза "Променяме диабета" и безплатно измерване на кръвната захар

Снимка: Ани Петрова, БНР

След навършване на 40 години  всеки човек трябва да измерва веднъж годишно нивото на кръвната си захар, да се храни с нискокалорични храни и да води активен начин на живот - това са основните профилактични мерки за предпазване от диабет и предиабет, каза пред "Хоризонт" д-р Вера Карамфилова от Клиниката по ендокринология на Александровска болница по повод днешния Световен ден на диабета:

"За съжаление, профилактиката е нещо, на което не се обръща съществено внимание. Целта е тук да се насочи вниманието към здравословното хранене, физическата активност, защото това са основните профилактични мерки, които трябва да се вземат - нещо, което е изключително важно за предотвратяването на диабета. Като изследвания, на първо място, това е измерването на кръвната захар, което трябва поне веднъж в годината да се прави от всички пациенти, особено след една определена възраст. Над 40 години вече това е задължително, за да може да се хванат навреме както предиабетните състояния, така и захарния диабет".

По повод днешния Световен ден за борба с диабета в събота  (16 ноември) в „Южния парк“ на София и на Гребната база в Пловдив ще се проведе бягане с кауза под надслов „Променяме диабета!“. В рамките на проявата медицински специалисти ще правят оценка на риска от диабет и ще измерват кръвната захар на всички желаещи.

Според актуалните данни на Международната федерация по диабет 463 млн. души или всеки 11-и възрастен човек в света страдат от тежкото ендокринно заболяване. Все още остава изключително висок броят на хората, които не са диагностицирани.

Увеличават се и случаите на диабет в България. Основната част от хората с диабет са с тип 2. Ръстът при него е свързан със съвременния начин на живот - повишаващите се нива на урбанизация, застаряващото население, ниска физическа активност и консумация на висококалорична храна, обяснява д-р Карамфилова.

Тя допълва, че случаите на диабет тип 1, който се проявява предимно сред децата и младежите също се увеличават. През 2018-а всяка шеста бременна жена е имала висока кръвна захар.

Ендокринолозите акцентират и на важността на информираността на обществото за симптомите на диабет тип 1 - жажда, често уриниране, умора, внезапна загуба на тегло, глад. За рисковите групи за диабет тип 2 -  по-възрастното население, хората с наднормено тегло, с обездвижен начин на живот и нездравословно хранене особено важен е скринингът.

В България няма Национална диабетна програма, която би подобрила резултатите от дейностите за първична, вторична и третична профилактика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!