Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решения на политическия съвет на управляващата коалиция

250 лева минималната пенсия от юли, първият ден от болничния няма да се плаща от 1 януари

| обновено на 14.11.19 в 17:18
Брифинг в Народното събрание след заседанието на политическия съвет на управляващата коалиция.
Снимка: НФСБ

От първи юли догодина минималната пенсия ще бъде 250 лева, а от 1 януари 2020 г. първият ден от болничния да не се плаща. Това са се договорили ГЕРБ и „Обединени патриоти“ на политически съвет на управляващата коалиция с участието на премиера Бойко Борисов. 

От ГЕРБ и от "Обединени патриоти" отказаха отговорят коя политическа сила е предложила първият ден от болничния да не се заплаща. Решението е опит за спиране на злоупотребите с фалшивите болнични, обясни Валери Симеонов: 

„При нас са налице изключително много случаи и данни за злоупотреби. Знаете, че като наближат празници започва едно валене на болнични листа, за да се удължават празниците. 18 милиона дни са болничните. При няма 8 през 2013 г. Това е логиката. Всички знаем, за какво става дума“.

Увеличението на минималната пенсия засяга 600 000 души

Политическият съвет, в изпълнение на заложените в програмата за управление приоритети, е решил минималната пенсия да стане 250 лева от началото на юли 2020 година, като това ще обхване близо 600 000 пенсионери. По данни на НСИ към момента 318 000 пенсионери получават минималната пенсия за стаж и възраст от 219 лева, а други 276 000 - между 219 и 250 лева. 

Това е контингентът от възрастни хора, за които се отнася договореният от управляващите партии нов размер на минималната пенсия.

Валери Симеонов допълни: 

„Това можем да направим, за да извадим тези най-бедни слоеве на хора, които имат стаж и възраст. Говоря само за такива хора. Никой друг няма да бъде облагодетелстван“.

Държавата ще плаща детската градина на деца от уязвими групи

За децата от уязвимите групи на възраст от 4 до 6 години възраст включително, държавата ще заплаща таксата за детска градина. Критерият ще е свързан с доходите и всяка община ще определя тези деца, които ще получат безплатна детска градина. Този период обхваща и предучилищната възраст.

Симеонов заяви: „Няма как да не ги интегрираме тия хора“. 

Държавата ще открие и фонд в следващите три години, в който ще се заделят по 70 млн. лева за строителството на детски градини и ясли там, където е необходимо, 

Без „Атака“ на съвета

На Коалиционния съвет не е присъствал представител на „Атака“. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, обаче уточни:

„Но те са в коалиционното управление“.

В съобщение до медиите партия „Атака“ информира, че нейни народни представители не са били поканени на коалиционния съвет. „Ако представител на „Атака“ беше поканен на срещата, щеше да настоява за спазване на обещанието от 300 лв. минимална пенсия, за да не бъдат лъгани избирателите", се посочва в съобщението.

Около 80 млн. лева ще струва увеличението на минималната пенсия до 250 лева

Над 80 млн. лева ще струва на хазната по-високата минимална пенсия от 1 юли догодина. Част от парите ще бъдат спестени от болнични, след като първият ден ще бъде за сметка на работника, обясни председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Все още е много рано за прецизна оценка на мярката за безплатните детски градини, но това може да прибави към сметката още 10 млн. лева. Стоянова уточни, че като „социално слаби” най-вероятно ще бъдат считани семейства, при които доходът за член от семейството е под линията на бедност.

Не е ясно дали в големите градове ще има достатъчно места за децата, допълни Стоянова:

“Не знам дали ще успеят София, Пловдив, Варна, Бургас с тези пари, които са предвидени в бюджета и ще бъдат отпуснати до новата учебна година, да изградят поне известно количество детски градини, с които да поемат новите деца“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!