Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Някой си господин Франсоа-Анри Дезерабл

Той е млад френски писател, роден през 1987 г., вече награждаван за първите си две книги. И си струва името му да бъде запомнено от българските читатели, които несъмнено ще се влюбят в неговото писане. Те ще имат възможност да разговарят на живо с него по време на Софийския литературен фестивал през декември.

Третата му книга, излязла във Франция през 2017-а, вече е преведена на български от Галина Меламед. Нарича се „Някой си господин Пекелни“ и е апология на литературата, на писането, на писателите…

Книгата разказва за Ромен Гари, за родното му място Вилнюс, където като малко момче един напълно незабележим съсед господин Пекелни го моли да споменава името му, щом стане известен и се среща с други известни личности. Известността на Гари е предречена от майка му, но книгата не е биография на писателя. Тя отдава почит на него и на литературата.

Литературното разследване на Дезерабл за това кой е господин Пекелни е мистификация съвсем в духа на Ромен Гари. Авторът също присъства в книгата с някои автобиографични моменти, като показва не само своята любов към литературата, но и широката си ерудиция, въздействащия си стил.

Тази книга не може да бъде разказана. Както любовта присъства в многото разкази, в детайлите, в духа, който носи, така и в „Някой си господин Пекелни“ присъства триумфът на литературата. Прочетете я!


Горещи теми

Войната в Украйна