Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов увери Мицотакис, че лично следи строителството на газовия интерконектор

| обновено на 14.11.19 в 17:01
Премиерите на Гърция и България К. Мицотакис и Б. Борисов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският премиер Бойко Борисов, който е в Солун, увери гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, че лично следи строителството на газовия интерконектор Комотини - Стара Загора. За изграждането на газова връзка между България и Гърция се говори повече от 10 години.

Борисов обеща това да се случи още с встъпването си първи мандат като премиер.

"Срещата Борисов - Мицотакис в атмосфера на европейско партньорство“, съобщават гръцките телевизионни канали.

Двамата премиери обсъдиха развитието на ключови съвместни енергийни проекти. Акцент беше поставен върху реализацията на газовия интерконектор Комотини - Стара Загора.

Премиерът Борисов увери гръцкия си колега, че лично е проверил напредъка на изграждането на тази връзка, която е сред водещите европейски проекти. Според Борисов, интерконекторът "подобрява енергийната сигурност в цяла Югоизточна Европа".

Атина и София отдават голямо значение и на железопътната връзка Бургас - Александруполис - част от международен коридор за товарни превози и връзка между двете пристанища. Българското правителство е готово за сътрудничество с Гърция за насърчаване на инвестициите между двете страни, допълват в информация организаторите на форума - Индустриалната федерация на Гърция. 

Премиерът Борисов отчете отличните отношения между двете съседни европейски страни на фона на кризите от изток и юг.

Започна работна вечеря, на която българският премиер ще обсъди двустранните отношения с министър-председателя на Северна Македония - Зоран Заев.

Какво ще обсъдят премиерите на България и Гърция

Реални съвместни проекти в сферата на енергетиката, транспортните връзки и търговията се очаква да бъдат в центъра на срещата тази вечер в Солун между министър-председателите на България и Гърция. Борисов и Мицотакис ще разговарят в рамките на четвъртата икономическа среща на върха в Солун.

Основните теми на обсъждане се очаква да бъдат -  интеконекторът между България и Гърция за трансфер на газ от Трансадриатическия газопровод, транспортни коридори, индустриално развитие  и не на последно място туризъм и търговски обмен. Терминалът за втечнен газ при Александруполис също е от особен интерес, както за София, така и за Атина, подчертават  енергийните експерти, които участват във форума.

Очаква се също на разговорите Борисов - Мицотакис да се засегне и политическата ситуация в Сирия, сътрудничеството между двете страни за овладяване на бежанската криза и политиката на София и Атина по привличане на мощни чуждестранни инвестиции на Балканите.

Среща Мицотакис - Заев

Повече политически акцент има срещата между Мицотакис и Заев. Гръцкият премиер заяви предварително, че правителството подкрепя асоциирането на Скопие в Европейския съюз, но при стриктно спазване на Договора от Преспа. Двамата премиери се налага да намерят изход от  спора за търговските стоки с наименование „македонски продукт“, които вече гърците не могат да представят като своя утвърдена марка.

Форумът в Солун е под егидата на президента на Република Гърция Прокопис Павлопулос и ще се проведе днес и утре. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!