Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Баксанова: Радев може да изчака с подписването на указа за Гешев и да сезира КС

Снимка: БГНЕС

„За пореден път и Гешев, и други публични лица слагат знак за равенство между публичност и прозрачност. Това не може да се направи. Самият Гешев имаше цинично и саркастично отношение по време на пресконференцията след края на формалната процедура за избор на главен прокурор“. Това каза пред БНР Екатерина Баксанова от Института за пазарна икономика и допълни:

„По време на дебата се видя, сериозните спорове между членовете показаха, че има нееднозначно разбиране как следва да се развива процедурата след отказ на президента да подпише указ за назначаване и дали кандидатът следва да се прегласува, или процедурата да се рестартира“.

В предаването „Нещо повече“ Баксанова заяви:

„При положение че ВСС не рестартира процедурата, президентът все още има право да изчака, да не подписва указа и да сезира Конституционния съд… Имайки предвид, че за първи път при избор на главен прокурор има протести, мисля, че има основание президентът да легитимира и да се солидаризират хората, които изразиха съмнение относно процедурата и относно безспорността на кандидата“.

По думите на правния експерт е станало ясно как се договарят позициите в съдебната система.

Интервюто с Екатерина Баксанова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени