Eмисия новини
от 19.00 часа

Земеделците срещу резкия скок на минималния осигурителен праг

Земеделските производители са категорично против заложения във фискалната рамка за догодина рязък скок на минималния осигурителен праг. Вчера на първо четене депутатите приеха осигурителният праг за регистрирани земеделци да бъде увеличен от 400 на 610 лева. Според браншовите организации обаче това трябва да се промени между двете четения на бюджета, защото ще има „фатални последици“, особено за дребните фермери.

„Вдигането на осигурителния праг с над 50% е недопустимо“, категорични са Цветан Филев, председател на Асоциацията на тютюнопроизводителите, и животновъдът Танчо Колев.

„Ще изпаднем в ситуацията – и да искаме да ги платим осигуровките върху такъв праг, който се предлага, да сме в невъзможност да го направим“, посочи Филев.

„Тук вече ще затворим пръстена – всяка субсидия, взета от малкия и средния земеделски производител, ще бъде внесена като осигуровки в държавния бюджет. Може би вече ще бъде прекратена пререгистрацията на малките и средни земеделски производители. Така ще унищожим малки и средни“, каза от своя страна Колев.

Според председателя на Асоциацията на тютюнопроизводителите голяма част от средните и дребни земеделски производители ще бъдат принудени да минат в сивата икономика.

„Напрежението е голямо, изискванията са много. Просто трябва да се излезе с една политика – ясна и точна, и да се каже, че малките и средни земеделски производители няма да ги има“, добави Танчо Колев. 

Според фермерите резкият скок в осигуровките ще предизвика обратен ефект – в бюджета на общественото осигуряване ще влязат по-малко пари.

Земеделците са съгласни с аргумента, че ниските осигуровки водят до мизерна пенсия. Според тях осигуровките трябва да се увеличат, но плавно. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от