Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Солун продължава четвъртата среща на високо равнище "Променящото се бъдеще на Европейския съюз"

България е представена от министър-председателя Бойко Борисов

| обновено на 15.11.19 в 11:28
Борисов и Мицотакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава посещението на премиера Бойко Борисов в Солун. Той се включва в четвъртата среща на високо равнище ("Солун Съмит 2019") на тема: "Променящото се бъдеще на Европейския съюз" с премиерите на Гърция и Северна Македония - Кириакос Мицотакис и Зоран Заев.

На форума се обсъждат перспективите за развитие на бизнеса и икономическия растеж в страните от региона. 

В рамките на срещата в Солун министър-председателят Борисов разговаря за  маршрутите на природен газ с посланика на Съединените щати в Гърция Джефри Пиат. По информация на правителствената пресслужба, Борисов и посланик Пиат са обсъдили участието на България с 20% като акционер в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александруполис. 


По време на снощната си среща с гръцкия министър-председател Кирякос Мицотакис Борисов увери, че лично следи строителството на газовия интерконектор Комотини - Стара Загора. Медиите в южната ни съседка цитират Борисов, че интерконекторът подобрява енергийната сигурност в цяла Югоизточна Европа и отбелязват, че Атина и София отдават голямо значение на железопътната връзка Бургас-Александруполис - част от международен коридор за товарни превози и връзка между двете пристанища. Българското правителство е готово за сътрудничество с Гърция за насърчаване на инвестициите между двете страни, подчертават от Индустриалната федерация на Гърция.

Гръцките медии широко отразяват  участието на премиера Бойко Борисов на форума.

Централните телевизионни медии излъчиха обширни репортажи с акцентите от изявлението на Борисов на срещата на върха в Солун. Вестник „Ефемерида“ поставя акцент на преговорите Борисов - Мицотакис по бежанската криза, енергийните проекти и туризма. Изданието „Прототема“ публикува цялото изказване на българския премиер пред форума. В заглавие цитира препоръката към премиера Заев –„Вземете за пример българо-гръцките двустранни отношения“.

Съобщава се също позицията на българския министър-председател, който заяви своята тревога за разделяне на обществото в Република Северна Македония по темата „Европейски съюз“. Всички гръцки медии посочват доброто сътрудничество по сигурността и опазването на външните граници, на което акцентира Борисов пред форума.

Снощи пред участниците във форума Борисов изрази тревогата си от разделението на обществото в  Северна Македония по въпроса за интеграцията на страната в Европейския съюз. Според медиите в Скопие, има заявка, че Гърция ще помогне за получаване на дата за начало на преговори за еврочленство на югозападната ни съседка.

"Гърция ще помогне да получим дата за присъединявяне към ЕС", така агенция МИА цитира думите на премиера Зоран Заев след срещата му с гръцкия министър- председател Кириакос Мицотакис. Гръцкият премиер е подкрепил усилията на Северна Македония и Албания за присъединяване към ЕС. "Асошиейтед прес" цитира думите му, че "въпреки резервите" вратите на ЕС остават отворени за двете страни.

Миналия месец ЕС не спази обещанието си да започне преговори по присъединяване с Тирана и Скопие заради резервите на няколко страни, начело с Франция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна