Eмисия новини
от 03.00 часа

Акад. Георги Марков: Главният прокурор трябва да има куража да обвинява

Акад. Георги Марков
Снимка: БНР

„Трябва да имаме главен прокурор, който да има куража и аргументите да обвинява“, заяви пред БНР един от подкрепилите Иван Гешев - историкът акад. Георги Марков. Той изрази надежда Гешев да не се влияе от политически сили и различни икономически кръгове:

„Надявам се да има куража, професионализма и авторитета да отправя обвинения към някои "едри риби", които се смятат, че са над закона и са овластени свише и които живеят прекалено предизвикателно. В народа ни има едно голямо разслоение. Това може да доведе до социални сътресения. Хората искат справедливост и аз се надявам, че г-н Гешев ще оправдае доверието", коментира той в предаването "Преди всички" и продължи:

"За мен е важно, че Иван Гешев има професионални качества и може да се справи с тази високо отговорна длъжност. 30 години у нас цари една безотговорност, безнаказаност, има закони, но не се спазват – това не бива да продължава. Преди 10 ноември имаше тотален контрол. След 10 ноември законите започнаха да се пренебрегват с известно високомерие, особено от някои кръгове“.

Според него един главен прокурор не е нужно да бъде „гальовен и внимателен“. Той трябва да всява страхопочитание, добави акад. Марков.

„След 1989 г. изведнъж решихме – появят се 1000 души на площада, които казват „Аз съм народът“ – не, вие сте тълпа“, подчерта историкът и продължи:

„От другата страна също се появят 1000 души и те викат на улицата, сядат на Орлов мост и 200 хил. софиянци от „Дружба“ и „Младост“ трябва да вървят пеш. Имаме права, но дотам, докъдето не засягаме чуждите права“.

В тълпата човек не е себе си, отбеляза още акад. Георги Марков. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от