Eмисия новини
от 05.00 часа

Започва Рождественският пост

От 15 ноември започват 40-дневните Коледни пости, предхождащи празника Рождество Христово
Снимка: БГНЕС

За православните християни започва Рождественският пост. Периодът на въздържание продължава до Бъдни вечер. По време на поста човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните си грехове и да потърси опрощение.

За православния човек постът е съвкупност от добри дела и искрена молитва:

„Да се смирим, да намерим правилния път в живота“

„Човек се учи да живее по-чисто, по-християнски, по-милосърден става, калява и волята си“, споделиха миряни пред микрофона на БНР.

Постът се спазва с цел духовно пречистване, а не изнемогване на тялото. Затова църквата призовава хората, за които периодът е дълъг и изтощителен, да съкратят дните на въздържание.

Вярващите са убедени, че ограничаването на блажната храна подобрява не само духовното, но и физическото състояние на организма.

40-дневният Коледен или Рождественски пост е вторият по продължителност след Великия пост. Традицията вярващите да се въздържат от лоши мисли и животинска храна е утвърдена през 12-ти век. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от