Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов симфоничен оркестър открива своя 29-и сезон

Нов симфоничен оркестър открива своя 29-и сезон с концерт на 18 ноември от 19.30 часа в зала "България". Първата програма включва премиерна за България творба от Марк Мелитс, към която са добавени две обичани произведения - музика към пиесата "Пер Гинт" от Едвард Григ и Седмата симфония на Антонин Дворжак.

Основател на оркестъра е Юлия Христова, а Борислав Йоцов започва своя втори сезон като негов диригент и артистичен директор. Почетен патрон на сезона е Н.пр. г-жа Закия Ел Мидауи - посланик на Кралскво Мароко в България.

Борислав Йоцов е един от най-изявените български кларинетисти и продължава да се включва в програмите на Нов симфоничен оркестър като солист. Всъщност той е от първите инструменталисти, които се присъединиха преди близо 30 години - член е на този ансамбъл от самото му създаване. През сезона 2018/2019 кларинетистът прие предизвикателството да ръководи оркестъра, като освен към сериозния репертоар го насочи към по-различни и по-атрактивни програми с много премиерни изпълнения. 

Чуйте новините от Нов симфоничен оркестър в интервюто с Юлия Христова и Борислав Йоцов в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!