Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗД ще обжалва решение на Сливенския административен съд

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доц. д-р Ана ДжумалиеваПрез април 2019 г. Комисията за защита от дискриминация (КЗД) постанови решение по жалба на родители от Сливен срещу Регионална здравна инспекция – Сливен, че синът им, заради това, че не е имунизиран, е бил спрян принудително от посещение на детска градина, а те двамата не получават и месечни помощи по чл. 7 от Закона за семейните помощи за деца.

Решението е на трети специализиран състав на КЗД, който установи, че не е извършена дискриминация спрямо жалбоподателите от страна на Регионалната здравна инспекция – Сливен, и министъра на здравеопазването, като оставя жалбата без уважение.

След обжалване на решението на КЗД от страна на родителите, Сливенският административен съд прие решение, с което установява, че по отношение на родителите на две сливенски деца Регионалната здравна инспекция - Сливен е осъществила пряка дискриминация за това, че е издала предписание децата да не бъдат допускани до посещение на държавна детска градина, тъй като нямат поставени задължителни ваксини съобразно имунизационния календар.

Решението ще бъде обжалвано от КЗД в законоустановения срок.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени