Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалява относителният дял на недекларирания труд в България

Марияна Николова
Снимка: БГНЕС

Държавата отчита намаляване на относителния дял на недекларирания труд. Международната организация на труда отчита, че в България той е 15,9% при 17% средно за ЕС, обяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова.

Като фактори, допринасящи за  намаляване на недекларирания труд у нас, Николова отбеляза промените в трудовото и осигурителното законодателство, както и въведените еднодневни трудови договори в селското стопанство

"Чрез въвеждането на така наречените еднодневни трудови договори се увеличава делът на декларираната заетост при извършване на краткосрочна сезонна земеделска работа. Целта е да се насърчат лицата да се занимават със законно регламентирана работа, като същевременно гарантира и социална закрила за тези лица, тъй като всички данъци и социалноосигурителни вноски трябва да се заплащат предварително“ .

На ход е и информационна кампания, която ще се проведе следващата година:

„Планират се информационни кампании, насочени към борбата с недекларирания труд. В момента се подготвя и участието на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" в планираната европейска кампания за деклариран труд, която трябва да се проведе през пролетта на 2020-та година", заяви вицепремиерът Мариана Николова по време на парламентарния контрол.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени