Eмисия новини
от 12.00 часа

Забавяне на инфлацията през октомври в еврозоната и в целия ЕС до близо 3-годишно дъно

| обновено на 15.11.19 в 14:05

През октомври годишната инфлация в еврозоната се забави до ново близо 3-годишно дъно в резултат на силен спад на енергийните цени, показват неревизирани окончателни данни на Евростат.

Това вероятно ще породи нови опасенията за състоянието на европейската икономика и може да поднови дебата в рамките на ЕЦБ как централната банка да преследва целта си за поддържане на инфлацията в средносрочен план близо, но под 2 на сто.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през октомври с 0,1% на месечна база, но на годишна база нарасна с едва 0,7% след повишение с 0,8% през септември, като това е най-ниската инфлация в региона от ноември 2016-а година, когато тя се повиши с 0,6 на сто.

Забавянето на инфлацията е в резултат най-вече на спад с 3,1% на енергийните цени след тяхно понижение на годишна база с 1,8% през септември, докато цените на храните, алкохола и тютюневите се повишиха с 1,5% след растеж с 1,6% месец по-рано, а цените на услугите се повишиха за втори пореден месец с 1,5 на сто спрямо октомври 2018-а година.

Основния индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) се повиши през октомври с 0,1% на месечна база и нарасна с 1,1% на годишна база (четиримесечен връх) спрямо повишение с 1,0% през септември. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

В рамките на целия Европейския съюз потребителската инфлация през октомври също се повиши на месечна база с 0,1%, но годишната инфлация се забави до 1,1% от 1,2% през септември, отбелязвайки също най-слабо повишение от ноември 2016-а година.

Най-ниски годишна инфлация беше отчетена в Кипър (понижение с 0,5%), следвана от Гърция (понижение с 0,3%) и Португалия (с 0,1%), докато най-висока инфлация беше отчетена в Румъния (ръст с 3,2%), Унгария (с 3,0%) и Словакия (повишение с 2,9%).

Според Евростат потребителската инфлация в България през октомври се повиши с 0,2% на месечна база, докато растежът ѝ на годишна база стабилизира за втори пореден месец на ниво от 1,6 на сто. Това отрежда на нашата държава 8-та позиция по отношение на растежа на годишната инфлацията.

Инфлация в страните - членки на ЕС през октомври 2019 г.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от