Eмисия новини
от 12.00 часа

„Кино свобода“ и нов прочит на Нежната революция в Чешкия център

Снимка: @sofiaczechcentre

„Саметови листопад“ или Кадифеният ноември – с поредица от събития Чешкия център в София – бележи 30 години от Нежната революция.

Дискусии, безплатни прожекции на „филми от трезора“, създадени в годините на чешката „Нова вълна“, само за да бъдат спрени от разпространение веднага след премиерата, изложби и по-ново кино, основно от първите години на демокрацията, се опитват да нарисуват една немонологична картина на събитията от ноември 1989 г. и ефектите им до днес.

Изненадващо програмата е дело на двама души, твърде млади за да помнят края на осемдесетте. Цялостната концепция е на Ондржей Чижек, а филмите подбира Томаш Драхорад – и двамата стажанти в Чешкия център.

Прожекциите, под наслов „Кино свобода“, започват от днес, 15 ноември, в 18.30 часа с мюзикъла „Дим“, а в събота и в неделя ще бъдат показани още 7 чехословашки филми, тематично свързани с ноемврийските събития и общото разбиране за свободата, всички с вход свободен.

В интервюто Ондржей Чижек говори за концепцията на „Кадифения ноември“, а Томаш Драхорад за киноселекцията. Преводът е на Силвия Дерибеева.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от