Eмисия новини
от 04.00 часа

Премиерната прожекция е в БАН в понеделник

Представят технологично реновиран вариант на филма "Хан Аспарух"

Трите серии на стария филм са изцяло премонтирани и събрани в 2 часа и 20 минути

Стефан Тенев
Снимка: Светлана Дичева

На 18 ноември от 18 часа в Българската академия на науките ще бъде първата прожекция на реновирана версия на историческия епос „Хан Аспарух“. Новият филм носи заглавието „Ханът и империята“. Негов режисьор е Стефан Тенев.
    

„Новият филм почива върху старите основи, но като послание към зрителите той е съвсем нов и съвсем съвременен филм. Дава отговор на един от най-важните въпроси – кои сме ние и откъде сме дошли“, каза той в предаването „Графити по въздуха“.

Използван е методът дълбоко сканиране

„Започваме от звука – той е изцяло нов и подобрен, като са запазени гласовете на старите актьори, които вече ги няма – Джоко Росич, Петър Слабаков – гласове, които никога не можем да забравим. Картината е съвсем нова. Новите технологии, с които сме го направили това, позволяват т.нар. дълбоко сканиране. Това дълбоко сканиране позволи на акад. Людмил Стайков, режисьор на лентата и който е и автор на новия вариант на филма, да види неща, които не ги е виждал навремето дори“, уточни Тенев.  

При реновирането на музиката и звука се оказало, че има и елементи от музиката на Симеон Пиронков, които той не е чувал навремето.

„Реално тук голямата възможност беше, че работихме от оригинален негатив и това, което ние видяхме, това, което самият академик видя, беше нещо, което го изненада и него дори – като качество на изображението, като качество на картината“, поясни още Стефан Тенев.

Трите серии на стария филм са премонтирани и събрани в 2 часа и 20 минути.

Аспарух - един от малкото ни победители

Образът на Аспарух е толкова важен, защото реално това е първият победител, един от малкото победители, които реално имаме в историята си, подчерта режисьорът.

„Ако погледнете пантеона на българските герои, 99% от тези герои са мъченици. Те са паднали жертва. Те са дадени по някакъв начин като хекатомба за тази свобода, за това, което сме ние. Единственият реален победител, който имаме – това е Аспарух. Аспарух, който побеждава. Който основава държава и тази държава от 681 е жива и до ден днешен.

Като един от проблемите на днешния българин Стефан Тенев откроява липсата на самоирония. „Ние сме се взели толкова насериозно. Не можем да погледнем света с усмивка, с лекота“, отбелязва той и допълва, че иронията е атавистично заложена в нас като южен народ. „Ние сме средиземноморски тип хора. Просто трябва да намерим удоволствие от живота.“

Новите герои

Новите герои на времето ни са тези, които правят всичко възможно да събудят нашето самочувствие, нашата памет, изтъква още Стефан Тенев.

От първия епизод на втория сезон на „Биг брадър“ той вече не гледа телевизия, след като ритуално си изхвърлил телевизора, ядосан от липсата на избор. „Никой не отрича правото на има „Биг брадър“. Но човек трябва да има избор. Когато имаш само „Биг брадър“, то тогава трябва да имаш и Виенската филхармония. Нека да ги има, да са равнопоставени. И тази липса на разнообразие, това може би ме принуди…“

Медиите са провокирани да забавляват, но книгите трябва да възпитават, казва още Тенев.

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от