Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брано Якубович и Ведран Муягич:

Западът мисли балканския човек за алкохолик, а ние правим „нулева ракия"

Босненците от Dubioza Kolektiv ще тестват новия си албум Fake News пред българска публика

Брано Якубович и Ведран Муягич
Снимка: Иван Русланов

Може ли на гости да се предлага за „Добре дошли" сок от кисело зеле? Може, ако гостите са от Босна и Херцеговина и са част от бодрия тим на „Дубиоза Колектив", който се опитва през музиката си да чете Балканите поне с малко ирония.

Какво е „нулева ракия" и може ли да се мери по сила и вкус със сока от кисело зеле? Брано Якубович и Ведран Муягич, които дадоха специално интервю за „Изотопия", са раздвоени за ползите и аромата на двете напитки, още повече, че едното прилича на антифриз.

Феноменът „нулева ракия"

„Нулевата ракия" е напитка с много добър вкус, която те освобождава от махмурлука, за разлика от тази, която няма толкова добър вкус. Общо взето те предпазва от нуждата да пиеш зелева чорба“, споделят, след като са опитали традиционния ни спасителен лек двамата от „Дубиоза Колектив".

И добавят: „Произвеждаме „нулева ракия", за да повишим интереса към факта, че да правиш безалкохолна ракия е изключително глупаво и никой не би последвал нашия пример и не би пробвал да го направи след това.“

Брано Якубович и Ведран Муягич

Бандата е заедно от 2003 година. Новият им албум, озаглавен Fake News, ще излезе през януари. В първия сингъл от албума  - Cross The Line, с тях свири Ману Чао.

България е първата страна, в която босненската група Dubioza Kolektiv ще тестват песни от този нов албум. Творчеството на групата е със свободен достъп и така, още на премиерната дата 23 януари, феновете ще могат да си изтеглят още топлите парчета от Fake News.

Като артист ти си длъжен да направиш нещо различно от всички останали, вярват от „Дубиоза Колектив“, които вплитат доста политически теми в текстовете си.

Балкански човек

„Проблемът на балканските хора е, че ние някак следваме всички останали и участваме в това, но никой не следва нас. Ние сме просто група от малки държави и на големите малко им пука за някакви малки групи диваци някъде близо до морския бряг“, казва Брано Якубович.

„И тук ние виждаме ролята си в изкуството – да опитаме да обясним, че Балканите не са място, където живеят някакви диви хора, постоянно се наливат с алкохол и слушат силна музика, а има нещо повече от това“, допълва той.

Брано Якубович и Ведран Муягич

„Европа се балканизира по крайно десен начин, а ние вече сме преживели тази история преди 25 години и знаем какво се случва при подобни крайно десни решения. Виждали сме последствията от крайно десните разбирания“, напомнят още музикантите.

Негативизмът в медиите

„За последните 15 години, пътувайки и обикаляйки по света, сме научили, че медиите принуждават хората да се поддават само на негативните влияния. Например, да вземем бежанската криза. Всички медии шумят как милиони хора от Близкия Изток са се запътили към Европа и всички те са диви, необразовани престъпници… Има и позитивни примери. Но ако погледнете медиите в Босна, там преобладават негативните истории – за насилие и проблемите, свързани с тези мигранти. Така вие получавате изкривена картина, представяща единствено мъже като източник на проблеми. След това отивате в един бежански лагер и всъщност виждате, че половината от обитателите му са непълнолетни и жени.“  

Сараево - отвътре и отвън

Горчивите уроци за влиянието и връзките между политиката и медиите Брано и Ведран са научили по време на войната в Босна. И двамата тогава са живели в Сараево като обсаден град. „Тогава безброй медии отразяваха случващото се. И ние можем да направим разликата между онова, което ставаше в Сараево, и другото, което се разказваше и описваше в медиите. Вижда се ясната връзка между политическото говорене и медийното отразяване и как тези истории в медиите се променят и манипулират в определена политическа посока.“

Брано Якубович и Ведран Муягич

Хората от нашите страни – от Босна, от България, не тръгват на запад и не бягат само за пари. Те бягат от политическата система, която ежедневно ги унижава, казват още от Dubioza Kolektiv. 

Когато градят музикалната си концепция и съчетават текст, музика и визия, винаги някъде на заден план си имат едно наум – „Монти Пайтън“. Защото са убедени, че иронията и хуморът са най-добрият инструмент в комуникацията тук, на Балканите. „Ако сме абсолютно сериозни, то тогава музиката и текстовете биха звучали твърде депресивно. И никой няма да слуша“, казват Брано Якубович и Ведран Муягич, специални гости на „Изотопия" преди концерта на групата на 29 ноември в София.

Цялото интервю и характерния саунд на „Дубиоза Колектив" слушайте в звуковия файл. 

Превод в ефир: Леда Деянска

Снимки: Иван Русланов


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна