Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли политическа корупция преди изборите на Острова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън категорично отрече твърденията на лидера на партията „Брекзит“ Найджъл Фарадж, че от Даунинг стрийт са предлагали благороднически звания или работа след вота на 12 декември на кандидати на партията, ако се откажат да участват в общите избори.

Премиерът днес отговаря по Би Би Си на въпроси на граждани и наред с много други теми бе засегната и тази с купуването на гласове. Малко след изявата на премиера обаче Ан Уидекъм, която е кандидат на партията „Брекзит“, заяви също по Би Би Си, че на два пъти е получила обаждания от Даунинг стрийт. Смята се, че консерваторите се опасяват, че хората на Фарадж могат да разцепят про-Брекзвит вота и да навредят на кандидатите на торите. От Лондон – Веселин Паунов:

Найджъл Фарадж заяви снощи, че ще докладва консерваторите на полицията за  „мръсните трикове“, които играят с кандидатите на неговата партия: „Нашите кандидати станаха обект на хиляди обаждания, имейли и заплахи из цялата страна. Даунинг стрийт 10 звъни на наши кандидати да им предлага работа. Това е изумително, това е унизително и политическа корупция в същото време“

Веднага председателят на Консервативната партия  Джеймс Клевърли отрече  тези обвинения и изобщо всякакви слухове за предизборни пактове: „Единственият пакт, който сме сключили, е с британския народ“.

А днес Борис Джонсън изтъкна, че торите и сами без сделки могат да спечелят мнозинство в парламента

„Консервативната партия не сключва сделки от такъв характер. Това не е начин, по който действаме. Ние не сключваме сделки, това е пределно ясно от начина ни на работа“, подчерта той.

Обаждания обаче изглежда е имало, защото Ан Уидекъмб, бивш член на Консервативната партия и дори бивш министър на торите, а сега член на партията „Брекзит“, заяви: „Получих обаждания два пъти от някой от Даунинг стрийт 10. Първият път стана дума за това, че имам морално задължение да се оттегля. Вторият път ми бе казано, че ако се откажа ще ми бъде предложена, цитирам, „роля в преговорите“. Нямам идея какво означава това, защото незабавно казах, че не съм играла роля за партията на торите години наред и не мога да приемам предложения и обещания. Не мога да говоря за другите, това е, което се случи с мен лично“.

Както изглежда, в този конкретен случай не важи приказката, че „истината е някъде по средата“. Някой явно лъже.

След изявата му по Би Би Си Борис Джонсън бе отново обвинен, че си служи с неверни данни. Той заяви, че броят на имигрантите от страните от ЕС и от страните извън Евросъюза е почти еднакъв, а всъщност съотношението е близо 1:4.

И че когато е бил кмет на Лондон при полицейски проверки на граждани по улиците са иззети 11 000 ножа, докато истинските данни са 4 500.

На въпрос в заключение къде смята да прекара Коледа, Джонсън заяви, че е толкова зает с мисълта да изпълни Брекзит за британския народ, че още не е правил никакви планове.

На фона на призиви правителството да публикува доклад за руската намеса в британската политика Джонсън подчерта пред Би Би Си, че „няма доказателства“ за такава. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна