Eмисия новини
от 00.00 часа

Заради резултатите от местните избори

Социалисти искат оставката на Нинова и Изпълнителното бюро на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

Оставка на лидера на БСП Корнелия Нинова, Изпълнителното бюро на партията и предизборния ѝ щаб искат 50 социалисти заради резултатите на местните избори.

В анализ на резултатите, озаглавен "Обективен прочит", те казват, че партията на практика е повторила резултатите от изборите през 2015 година, когато има 60 кметове на общини и 930 общински съветници, докато сега има 58 кметове на общини и 1006 съветници.

Чавдар Георгиев - член на Националния съвет коментира за „Хоризонт“, че резултатите на социалистите са слаби и за това политическата отговорност трябва да се носи от лидера Корнелия Нинова.

„Най-лесният начин би бил ръководството да си подаде оставката, този път сериозно, а не наужким. Трябва да се свика ново заседание на Конгреса, за да може да се направят и някои уставни изменения според мен – тук не ангажирам останалите колеги от Националния съвет. Сега действащият устав създава предпоставки за утвърждаване на еднолична, авторитарна власт“, каза той.

Депутатът от БСП Александър Симов определи позицията на 50-те като кабинетен анализ. Той обаче не отрече, че БСП е можело да постигне  по-добър резултат.

„Абсолютно съм убеден, че можеше и да е по-добър. Няма безгрешни кампании, направени са някакви грешки, но е факт, че като теглим чертата – в условия, които бяха предвидени, и от нивата, които тръгваме, всъщност има с какво да се гордеем с постигнатите резултати. За мен е важна тенденцията – че от парламентарните избори през 2017-а има покачване, бавно, но упорито на резултатите. Което показва, че пътят е правилен“, каза Симов.

В неделя на заседанието на пленума на БСП се очаква основна точка да бъде анализа на изборните резултати.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от