Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

US съд призна бивш съветник на Тръмп за виновен по 7 обвинения

Роджър Стоун и съпругата му напускат съда във Вашингтон, който го призна за виновен.
Снимка: БТА

Съдебните заседатели по делото на съветника на президента на САЩ Доналд Тръмп - Роджър Стоун, го признаха за виновен по седем обвинения в лъжесвидетелстване в Конгреса, възпрепятстване на правосъдието и оказване натиск на свидетели, предаде БТА.

Стоун бе привлечен под отговорност през януари в рамките на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руска намеса в американските избори.

Съдът чу, че той е лъгал за усилията си да научи повече, когато „Уикилийкс“ се очакваше да публикува имейли във вреда на Хилъри Клинтън през 2016 г. Както и че е лъгал през септември 2017 г. при изслушването му в комисията по разузнаване на Камарата на представителите по повод твърденията за намеса на Русия в изборите година по-рано. Тогава той бе попитан за имейлите, огласени от „Уикилийкс“ за Клинтън, която бе съперник на Доналд Тръмп на президентските избори.

Представители на US разузнаването и специалния прокурор Мълър по-късно заключиха, че тези послания са откраднати от руски хакери.

Оказването на натиск на свидетели носи присъда до 20 години затвор, по останалите обвинения максималният срок е 5 години затвор, отбелязва Би Би Си.

Присъдата на Стоун ще бъде обявена на 6 февруари.

Президентът Тръмп протестира срещу решението на съдебните заседатели няколко минути след обявяването на решението. Той обвини съда в двойни стандарти, тъй като осъжда на много години, а в същото време оставя безнаказани лъжите на други високопоставени американци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени