Eмисия новини
от 03.00 часа

Започна двудневен Празник на еленския бут

| обновено на 16.11.19 в 17:41
4
Снимка: Здравка Маслянкова

За осма година възрожденският град Елен посреща хиляди гости за Празника на еленския бут. Майсторите балканджии днес и утре ще демонстрират кулинарното си изкуство.

Гост на празника ще бъде министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, а участие в него ще вземе заместник-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов.

Повече от 1000 еленски бута са приготвили за гостите си домакините.

Освен прословутият еленски климат, който е задължително условие за неповторимия вкус на деликатеса от свинско месо, балканджиите имат и тънкости за неговото приготвяне, разказва еленчанинът Антон Антонов:

„Изрязва се бутът и се поставя в постави. Осолява се хубаво и така стои около 40-50 дена. След това се изважда, измива се със зелева чорба и се слага да съхне“.

Еленските майстори ще представят пред гостите на града тънкостите на касаплъка, а концерти ще изнесат Берковската духова музика, народни оркестри от страната и еленските самодейни състави.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

Още от