Eмисия новини
от 18.00 часа

600 000 души ще бъдат подпомагани с храни и почистващи материали през 2021-2027 г.

Снимка: БГНЕС

Социалното министерство смята да увеличи броя на хората, които ще получават хранителни пакети по европейската програма за материално подпомагане. Освен храни, ще се раздават и почистващи материали.

За новия програмен период средствата по оперативната програма ще се удвоят и ще са 500 милиона лева. Това ще позволи пакети с храна да получат още 100 000 бедни и така броят на подпомаганите ще е 600 000.

Право на помощи ще имат и възрастни над 70 години с доход под линията на бедност. Те, енергийно подпомаганите, както и други категории уязвими, ще получават и пакети за лична хигиена, обясни заместник-министър Зорница Русинова:

„Прах за пране, хигиенни материали за дома, почистващи материали“.

Ще има и нов вид материална помощ за бедните семейства с бебета и самотните майки – т.н. „пакет бебе“ с „памперси, козметични продукти и всичко, което е необходимо за едно бебе, включително и мъничка кошарка. Вярваме, че това ще бъде един допълнителен демографски стимул“, каза Русинова.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от