Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противници и поддръжници на Николас Мадуро излязоха на демонстрации във Венецуела

Николас Мадуро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Противници и поддръжници на Николас Мадуро излязоха на демонстрации във Венецуела

Опозиционерът Хуан Гуайдо, признат за временен президент на Венецуела от над 50 държави, отправи призив за масов протест за сваляне на президента Николас Мадуро от власт. Той изрази надежда, че "като в Боливия, градските протести могат да доведат до свалянето на лидер" - в случая близък съюзник на Мадуро - Ево Моралес:

"Боливия е източник на вдъхновение за венецуелците. Възможността за демократично, конституционно, мирно предаване на властта, ръководено преди всичко от гражданите, от правото на избор, от фундаменталните права, свободата, за които се борим от години с много жертви - това е избор на вдъхновение."

Социалистическата партия на Мадуро от своя страна свика демонстрация в знак на солидарност с Ево Моралес, който се оттегли от президентския пост в Боливия и избяга в Мексико на 10 ноември. Моралес твърди, че срещу него е извършен преврат след масовите протести срещу преизбирането му на поста. Вчера се стигна до сблъсъци между полицията и привърженици на бившия президент, при които бяха убити петима души, а други десет - ранени.

Размириците продължават и в Чили, въпреки предприетите от правителството мерки за съставянето на нова конституция, която ще замени сегашната, датираща от диктатурата на Аугусто Пиночет. Хората недоволстват обаче и заради ниските заплати, високите разходи за образование и здравеопазване и пропастта между богатите и бедните в страната. Народното недоволство започна на 18 октомври с протести срещу вдигането на цената на билета за метрото. При сблъсъци с органите на реда са загинали повече от 20 души, а ранените са над 2000.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени