Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев: БСП се превръща в лидерска партия

Остри сблъсъци на пленума на БСП заради резултатите от местните избори и бюджета

Социалисти поискаха с писмо оставката на Корнелия Нинова

| обновено на 17.11.19 в 19:02
2
"Входът на БСП за местната власт е през областните градове". Това е един от изводите, който отбеляза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев по време на днешното заседанието на Националния съвет на партията. Като председател на Националния предизборен щаб той направи анализ и оценка на изминалите местни избори.
Снимка: БГНЕС

Националният съвет на БСП обсъди на пленум днес резултатите от местните избори, както и предложението си за алтернативен бюджет за догодина.  

Дебатите на пленума бяха около двата анализа на изборните резултати. Единият - на 20 члена на Националния съвет, които се явяват и членове на Изпълнителното бюро, и отделно - на другите 50 от Националния съвет. Председателят на БСП-Варна Борислав Гуцанов коментира, че Градската организация категорично иска оставката на лидера на партията Корнелия Нинова: 

"Искането е пределно ясно за тази оставка, тъй като беше погазен брутално уставът. Тези, които бяха кандидати за съветници, а вече и съветници, не бяха подкрепени от конференцията".

Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев отчете тревожна тенденция, че трета година при три различни избора и ерозия на партия ГЕРБ, българите не припознават БСП. Станишев видя и лидерски проблем.

"Привърженици и избиратели. Само така се печелят избори. Сега ние виждаме, че БСП губи основни свои характеристики в резултат на политическа линия. Първо, от идейна и програмна партия, в която хората са заедно заради определен кръг идеи, с които са съгласни, БСП се превръща в лидерска партия, в която демократичното начало е потиснато. От тази гледна точка БСП от демократична, се превръща в авторитарна партия, когато всяко различно мнение, всяка критика, се възприема като акт на война".

Депутатът Георги Гьоков пък заяви, че няма причина да се иска оставка на ръководството.

"Не, не смятам за необходимо да си подава оставката нито председателят на щаба, нито председателят на партията - първо, защото това са местни избори и местните организации носят отговорност за това как са се представили по места. Второ, защото резултатите не са толкова черни, колкото са изкарани в паралелния анализ, въпреки че БСП загуби изборите, но една партия, тръгнала от ниво без кметове в областните градове, от 38 депутати, после да извоюва 80 депутати, президентски избори да спечели и да се представи добре, по-добре от предходните пъти на местни избори, смятам че е сериозен успех на това ръководство, така че няма причина да му се иска оставка".

В официалния доклад с анализ на резултатите от местните избори се посочва, че БСП влиза в местната власт през областните градове и с близо 100 000 избиратели повече в сравнение с вота през 2015-а година. Социалистите печелят в големи общини и областни центрове, където зависимостта на хората е по-малка и те са гласували свободно, е посочено в отчета на председателя на Националния предизборен щаб Кирил Добрев

Преди началото на заседанието представителят на Националния съвет на БСП Янаки Стоилов заяви, че анализите на резултатите от изборите са важни, но не трябва да се бърза с оставки:

"Пленумът ще мине напрегнато, така че в това няма съмнение. За мен важното е да се направи точна преценка на резултатите от изборите, по възможност с по-малко предубеденост и с противопоставяне, което може да бъде конструктивно".

Писмо за оставка на Нинова

За оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова, на цялото Изпълнително бюро и на Националния предизборен щаб се настоява в писмо, в което се прави алтернативен анализ на изборните резултати. Негов автор е Чавдар Георгиев - член на Националния съвет. Причината: провал на местния вот, след който БСП отсъствала от управлението на общините в половин България. "Ниската избирателна активност е в услуга на ГЕРБ заради контролирания и купения вот, но БСП  не полага усилия да мотивира българските граждани да упражнят правото си на глас", се казва в анализа. Настоява се и за уставни промени и спешно заседание на Конгреса на БСП. 

От пресцентъра на "Позитано" 20 уточниха, че членове на левицата са сигнализирали в централата на партията, че нито са полагали подписа си под такъв текст, нито са дали устно съгласие името им да присъства. Дори разбрали за текста и за присъствието им в списъка от имена от медиите. 

Депутатът от БСП Александър Симов обаче нарече писмото "кабинетно размишление", което не отчита фактори като чудовищния натиск по места, намалената партийна субсидия и връщането на БСП в четири областни центъра. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени