Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите от Вишеградската четворка отбелязаха в Прага годишнината от Нежната революция

Бабиш изрази съжаление, че в миналото е членувал в комунистическата партия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на страните от Вишеградската четворка - Чехия, Полша, Унгария и Словакия, се събраха в Прага, за да отбележат 30-ата годишнина от Нежната революция. През 1989 г. тя сложи край на комунизма в тогавашна Чехословакия и е едно от значимите събития, белязали края на Студената война. 

На събитието говориха председателят на германския Бундестаг Волфганг Шойбле и премиерите на Полша Маетуш Моравецки, на Унгария - Виктор Орбан и на Словакия Петер Пелегрини:

"Урокът от 1989-а е: нещо не трябва да остава каквото е. Днес живеем в мир, свобода и демокрация в Европа с отворени граници. Някои чувстват, че това е естествено, други се страхуват. Трябва да обменяме различните си перспективи. Трябва да знаем какви са различията на останалите, да ги научим, да ги разбираме и важаме, за да засилим Европа“, каза Волфганг Шойбле

Премиерът на Полша Маетуш Моравецки допълни:

"Страните от нашия регион гласуваха за свобода и демокрация и след три десетилетия можем да кажем, че това беше добър избор. Този процес започна в Полша през 1980-а."

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви: 

"Ние, европейците от Централна Европа имаме общ език: свободата, независимостта и уважението към другите. Това е специален тон в семейството на европейските нации и благодарение на това Централна Европа не е само географски термин, но и политическа, икономическа и културна реалност."

Колегата му от Словакия Петер Пелегрини каза:

"Преди 30 години отрязохме бодливата тел и разрушихме барикадите. Днес виждаме, че емоционално сме ги вдигнали отново един към друг. Моля ви, променете това. Нека търсим по-широка подкрепа за плановете и мислите ни."

Снощи, около 250 000 чехи излязоха на протест в Прага срещу премиера Андрей Бабиш и президента Милош Земан. Хората изразиха притеснения, че те подкопават демокрацията. Бабиш присъства днес на честването на 30-тата годишнина от Нежната революция, където изрази съжаление, че в миналото е членувал в комунистическата партия:

"Както сигурно знаете, бях член на комунистическата партия. Не не гордея с това. Не бях толкова смел и ангажиран като Вацлав Хавел. Днес съм тук в качеството ми на премиер, избран на свободни и демократични избори. Така че бих желал, поне сега, да изразя своята благодарност и смирение."


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна