Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години от рождението на проф. Сава Димитров

На 19 октомври 1919 г. е роден създателят на българската съвременна кларинетна школа проф. Сава Димитров.
„Това е акт на признателност от всички възпитаници на кларинетната ни школа. Всички оценяват огромния труд, многото постоянство и отдаденост на Професора – казва Сава Димитров, негов внук. Професорът направи много. Когато се връща от Чехия прави революционно нещо. Той сменя системата на инструментите, на които ние свирим днес. Той успява да убеди тогавашния управленски апарат на държавата, че е необходимо да се премине към тази нова, по онова време революционна, сега я наричаме съвременна система „Бьом“.

На концерта в камерна зала „България“ на 19 ноември от 19.00 часа ще излязат няколко поколения български кларинетисти. Ще свирят Атанас Колев, бивш първи кларинетист на Националното радио, както и Данчо Радевски, и най-младият Кристиян Калоянов, и двамата от същия състав. Самият внук на Професора също ще свири заедно с Петьо Бобев и Михаил Живков от Софийската филхармония, Станимир Чанков – първи кларинетист на Пловдивския оркестър, Росен Идеалов – дългогодишен преподавател в националното музикално училище и в Националната академия, Борислав Йоцов – доцент в Националната академия, диригент и директор на Нов симфоничен оркестър, Явор Добрев. Изпълненията на музикантите ще съпровожда на рояла Огняна Соколова – „Мога в момента да я нарека титуляра на кларинетната школа в България, която съпровожда нашите студенти и ученици“.

В програмата са включени три любими пиеси на проф. Димитров: Голямо концертно дуо, оп.48 на Карл Мария фон Вебер; Соната за кларинет и пиано №1, оп. 120 на Йоханес Брамс и Соната за кларинет и пиано, оп. 167 на Камий Сен-Санс.
Последните две творби са записани от проф. Сава Димитров и проф. Люба Енчева и това са първите издадени в България произведения за кларинет и пиано в изпълнение на български музиканти.

Има ли изненада и каква е тя? „Има и тя е в решението ни всеки един от нас да избере своя любима част от тези творби, която да изпълни“.
Целия разказ на проф. д-р Сава Димитров чуйте в звуковия файл.


Чуйте гласа на проф. Сава Димитров запазен в Златният фонд на БНР

Горещи теми

Войната в Украйна