Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусия и филм „100-годишна граница“ предстоят тази вечер

Премиерата на филма „100-годишна граница“, последвана от дискусия, предстоят тази вечер. Зад това стои проектът „Околобългарско“, който е дело на група момичета и момчета, които обикалят страната и виждат как можем да живеем по-добре и по-смислено, без да мрънкаме. От скоро те започнаха да обикалят определени територии и в Сърбия.

„Вярваме, че хората могат да си поставят някакъв идеал и да се обединят около него, стига наистина да са готови да се борят докрай за нещо, което смятат за ценно“, каза в предаването „Преди всичко“ на програма „Хоризонт“ Жанин Ал-Шаргаби, която е част от екипа на „Околобългарско“. Тя разказа повече за проекта:

„Решихме, че е време да засегнем някоя по-историческа, патриотична тема. Така стигнахме до това да обиколим Западните покрайнини. В развоя на обиколката осъзнахме, че вече няма нужда да изпадаме пак в някакви патриотични настроения, исторически детайли, а осъзнахме, че там най-интересното, което можеш да срещнеш, са именно човешките истории и историите за вярата им и обединението им към един национален идеал. Остана само въпросът – ако тогава хората са могли да се обединят около един идеал, в момента можем ли? Това искахме да поставим като въпрос пред нашите съграждани и това ще обсъдим тази вечер на дискусията след филма“, разказа тя.

Смятаме за интересно как едно училище все още се крепи на гърба на един ученик, посочи Жанин Ал-Шаргаби и добави мнението си, че именно такива истории трябва да бъдат разказвани повече. 

„Вярваме, че трябва да обичаме родината си и да помним миналото, но трябва и да мислим за бъдещето и как да бъдем по-обединени“, отбеляза още тя. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени