Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данъци и цигари – митове и работещи политики

За ефективното данъчно облагане на тютюна говорим в „Нашият ден“ в дните след кръглата маса за данъчното облагане и незаконната търговия с тютюневи изделия в рамките на семинара за политиките за контрол на тютюнопушенето, организиран от Коалицията за живот без тютюнев дим, Сдружение „България без дим“, Офиса на Световната здравна организация в България и Фондация „БлуЛинк“.

Ефектите от повишаването на акцизите на тютюневите изделия ни представя доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания на Българската академия на науките.

За да разберем кои са методите, които наистина работят, с данъчното облагане като инструмент за контрол на тютюна ни запознава д-р Михаил Околийски от офиса на Световната здравна организация в България.

И с един особено важен документ ви срещаме – Протоколът за премахване на незаконната търговия с тютюневи изделия към Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация. Д-р Маша Гавраилова, старши експерт в Коалицията за живот без тютюнев дим и председател на Сдружение “България без дим”, ни казва страна ли е България по протокола.

А накрая говорим за контрабандата – за незаконната търговия с тютюневи изделия. Доц. Огнян Боюклиев разкрива какво се случи всъщност с контрабандата на българския пазар.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия