Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Магдалена Баймакова: Листерията може да бъде опасна за бременните жени и новородените

Д-р Магдалена Баймакова
Снимка: ВМА
Листериозата е малко познато инфекциозно заболяване, което може да причини различни оплаквания. Източник на зараза са голям брой диви и домашни животни. След като Агенцията по храните изтегли от пазара вносни партиди с риба и колбас с бактерията "листерия", потърсихме д-р Магдалена Баймакова от Катедрата по инфекциозни болести на ВМА за разяснение колко опасна е заразата, как да се предпазим и какво е лечението. Оказва се, че тази бактерия е навсякъде около нас - пренасят я някои животни, има я в почвата и в някои продукти. В случай на зараза, инфекцията може да протече тежко при бременни жени, новородени, възрастни хора, както и при хора с потиснат имунитет.

"Причинителят на листериозата е микроорганизъм - бактерията listeria monocytogenes, при животните, почвата и по този начин попада от котнаминирани хранителни продукти при хората - месни деликатеси, които са заразени, меки сирена или други продукти, които не са преминали термична обработка или пастьоризирани. Има данни и за заразена целина, кълнове, пъпеши - едно много разнообрано поле от хранителни продукти, които могат да бъдат инфектирани, както първично от съответните животни, така и в хода на тяхното приготвяне".


Специалистът поясни, че суровите зеленчуци трябва да бъдат добре измивани преди консумация, а храната не трябва да престоява дълго време в хладилника. Добре е, ако това се налага да бъде в затворени контейнери и да се консумира до 3-4 дни, тъй съхранението може да е опасно:

"Ако има контаминирана храна и няма елементарно разграничаване на хранителните продукти и необходима температура, би могло. Всъщност най-рисковите продукти, за които трябва да бъдем с повишено внимание са суровите млечни продукти, за което трябва да следим етикетите - да са пастьоризирани. Суровите месни деликатеси също трябва да преминават термична обработка, което обаче в ежедневието трудно се случва".


Специалистът обясни, че заразата може да се пренесе във всякакви хранителни продукти, но не трябва да се изпада в паника:

"Когато сме здрави и имунокомпетентни, каквито сме основната част от населението, инфекцията може да протече леко, само с неразположение на гастроинтестиналния тракт. Важно е хората с потиснат имунитет, с онкологични заболявания, на имуносупресивна терапия, бременните и новородените са в риск за развитие на системна инфекция в целия организъм и могат да настъпят тежки усложнения".


При бременните жени може да се стигне до зараза на плода, което да доведе до спонтанен аборт, мъртво раждане или тежко боледуване на новороденото. Затова специалистът съветва да се избягва консумацията на меки сирена, сурови месни деликатеси и да избягваме дългото им съхранение. Инкубационният период до появата на симптомите достига до 30-40 дни. За щастие в годините в България са регистрирани едва около 10-15 случая на заболяването.

Какви са симптомите, лечението и прогнозата - чуйте в интервюто с д-р Магдалена Баймакова!


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!